Детальні рецепти з гарбуза з покроковим описом
Гарбуз — це чудовий і універсальний інгредієнт, який може бути використаний як в солоних, так і в солодких стравах. Він багатий на вітаміни, має приємний солодкуватий смак і додає яскравий колір стравам. У цій статті ви знайдете кілька детальних рецептів з гарбуза, які варто спробувати. Давайте зануримося в світ гарбузових страв!
1. Гарбузова каша з рисом і медом
Інгредієнти:
- Гарбуз – 400 г
- Рис – 150 г
- Молоко – 500 мл
- Мед – 2 ст. л.
- Вершкове масло – 1 ст. л.
- Сіль – дрібка
- Кориця – за смаком (за бажанням)
Покрокове приготування:
- Очистіть гарбуз від шкірки і наріжте його кубиками.
- У каструлі доведіть до кипіння воду, додайте рис і варіть його до напівготовності (близько 10 хвилин).
- Відваріть гарбуз у невеликій кількості води до м’якості (близько 15 хвилин).
- Коли гарбуз стане м’яким, злийте воду і розімніть його в пюре.
- Додайте до гарбузового пюре рис, залийте молоком і варіть на слабкому вогні ще 10-15 хвилин.
- Додайте мед, вершкове масло та дрібку солі. При бажанні можна додати корицю для аромату.
- Подавайте гарбузову кашу теплою, прикрасивши ложкою меду.
2. Гарбузовий крем-суп
Інгредієнти:
- Гарбуз – 500 г
- Картопля – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики
- Вершки (20%) – 200 мл
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Сіль, перець – за смаком
- Гарбузове насіння – для прикраси
Покрокове приготування:
- Наріжте гарбуз, картоплю, моркву та цибулю кубиками.
- Обсмажте подрібнений часник і цибулю на оливковій олії до золотистого кольору.
- Додайте до цибулі гарбуз, моркву і картоплю, залийте водою, щоб овочі були покриті.
- Варіть овочі на середньому вогні до повної м’якості (близько 20 хвилин).
- Подрібніть овочі за допомогою блендера до отримання гладкої консистенції.
- Додайте вершки, сіль та перець, перемішайте і доведіть суп до кипіння.
- Подавайте суп з гарбузовим насінням або підсмаженими сухариками.
3. Гарбузова запіканка з сиром
Інгредієнти:
- Гарбуз – 300 г
- Сир (творог) – 400 г
- Яйця – 2 шт.
- Манка – 3 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Вершкове масло – для змазування форми
Покрокове приготування:
- Гарбуз очистіть, натріть на дрібній тертці.
- Змішайте сир з яйцями, манкою, цукром і ванільним цукром. Додайте натертий гарбуз.
- Добре перемішайте всі інгредієнти до отримання однорідної маси.
- Форму для запікання змажте вершковим маслом і викладіть в неї суміш.
- Випікайте запіканку при 180°C протягом 40-45 хвилин до рум’яної скоринки.
- Подавайте гарбузову запіканку зі сметаною або варенням.
4. Гарбузові оладки з яблуками
Інгредієнти:
- Гарбуз (натертий) – 300 г
- Яблука – 2 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 4 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Олія – для смаження
- Кориця – за бажанням
Покрокове приготування:
- Натріть гарбуз та яблука на дрібній тертці.
- Збийте яйця з цукром, додайте до них гарбуз та яблука.
- Додайте борошно та розпушувач, перемішайте до отримання однорідної маси.
- Обсмажуйте оладки на розігрітій олії до золотистого кольору з обох боків.
- Подавайте оладки теплими, посипавши корицею або подаючи зі сметаною.
5. Гарбузовий пиріг
Інгредієнти для тіста:
- Борошно – 250 г
- Вершкове масло – 100 г
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 2 ст. л.
- Сіль – дрібка
Інгредієнти для начинки:
- Гарбузове пюре – 400 г
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 100 г
- Вершки (30%) – 200 мл
- Кориця, мускатний горіх – по 1/2 ч. л.
Покрокове приготування:
- Приготуйте тісто: змішайте борошно, цукор, сіль і вершкове масло до отримання крихти. Додайте яйце і замісіть тісто. Загорніть тісто в плівку і залиште в холодильнику на 30 хвилин.
- Для начинки змішайте гарбузове пюре з яйцями, цукром, вершками та спеціями.
- Розкачайте тісто і викладіть його у форму для пирога, сформуйте бортики.
- Вилийте начинку на тісто і випікайте пиріг при 180°C протягом 40-45 хвилин до готовності.
- Дайте пирогу охолонути перед подачею, щоб начинка застигла.
6. Пюре з гарбуза з вершками
Інгредієнти:
- Гарбуз – 500 г
- Вершки (20%) – 100 мл
- Вершкове масло – 1 ст. л.
- Сіль, перець – за смаком
Покрокове приготування:
- Наріжте гарбуз кубиками і відваріть до м’якості (близько 15 хвилин).
- Злийте воду і подрібніть гарбуз до пюре за допомогою блендера.
- Додайте вершки, вершкове масло, сіль і перець, перемішайте.
- Подавайте як гарнір до м’яса або самостійну страву.
7. Запечений гарбуз з медом і горіхами
Інгредієнти:
- Гарбуз – 500 г
- Мед – 3 ст. л.
- Горіхи (волоські або мигдаль) – 50 г
- Кориця – 1 ч. л.
- Вершкове масло – 1 ст. л.
Покрокове приготування:
- Наріжте гарбуз великими кубиками.
- Викладіть гарбуз на деко, полийте медом, посипте подрібненими горіхами та корицею. Додайте вершкове масло зверху.
- Запікайте при 180°C протягом 30-35 хвилин до м’якості гарбуза і карамелізації меду.
- Подавайте гарбуз як десерт або легку закуску
Продовження рецептів з гарбуза
8. Гарбузові мафіни з горіхами і родзинками
Інгредієнти:
- Гарбузове пюре – 300 г
- Борошно – 250 г
- Цукор – 150 г
- Яйця – 2 шт.
- Рослинна олія – 100 мл
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Родзинки – 50 г
- Горіхи (волоські або мигдаль) – 50 г
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Кориця – 1 ч. л.
- Сіль – дрібка
Покрокове приготування:
- Збийте яйця з цукром до світлої маси, додайте олію і гарбузове пюре, добре перемішайте.
- У окремій мисці змішайте сухі інгредієнти: борошно, розпушувач, корицю, ванільний цукор і дрібку солі.
- Поступово додавайте суху суміш до яєчної, постійно перемішуючи, щоб уникнути грудочок.
- Додайте родзинки і подрібнені горіхи.
- Викладіть тісто в форми для мафінів, заповнюючи їх на 2/3.
- Випікайте при 180°C протягом 20-25 хвилин до рум’яної скоринки. Перевірте готовність зубочисткою.
9. Гарбузові ньокі з соусом з шавлії
Інгредієнти для ньокі:
- Гарбуз (варений або запечений) – 300 г
- Картопля (відварена) – 300 г
- Борошно – 200 г
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – за смаком
Інгредієнти для соусу:
- Вершкове масло – 50 г
- Листя шавлії – 10-12 шт.
- Пармезан – для посипання
Покрокове приготування:
- Подрібніть варений гарбуз та картоплю в пюре, додайте сіль та яйце. Поступово додайте борошно, щоб отримати м’яке, не липке тісто.
- Сформуйте з тіста тонкі ковбаски і наріжте їх на невеликі шматочки (2-3 см). За бажанням можете надавати ньокі форму за допомогою виделки.
- Відваріть ньокі в підсоленій воді до спливання на поверхню (близько 2-3 хвилин).
- Для соусу розтопіть вершкове масло в пательні і обсмажте листя шавлії до хрусткості.
- Полийте готові ньокі соусом і посипте тертим пармезаном перед подачею.
10. Гарбузовий хумус
Інгредієнти:
- Нут (варений або консервований) – 400 г
- Гарбузове пюре – 200 г
- Тахіні – 2 ст. л.
- Часник – 2 зубчики
- Лимонний сік – 2 ст. л.
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Сіль, паприка – за смаком
Покрокове приготування:
- У блендері змішайте варений нут, гарбузове пюре, тахіні, часник, лимонний сік і оливкову олію. Подрібніть до отримання однорідної кремової маси.
- Додайте сіль і паприку за смаком, ще раз перемішайте.
- Подавайте хумус з овочами, хлібом або лавашем, прикрасивши оливковою олією і паприкою.
11. Гарбузове печиво з шоколадом
Інгредієнти:
- Гарбузове пюре – 200 г
- Борошно – 250 г
- Цукор – 100 г
- Вершкове масло – 100 г
- Яйце – 1 шт.
- Шоколадні краплі або подрібнений шоколад – 100 г
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
Покрокове приготування:
- Збийте вершкове масло з цукром до пухкої маси, додайте яйце і ванільний цукор.
- Додайте гарбузове пюре і добре перемішайте.
- Поступово додайте борошно з розпушувачем і замісіть тісто. Додайте шоколадні краплі.
- Викладіть ложкою тісто на деко, залишаючи між печивом відстань.
- Випікайте при 180°C протягом 15-20 хвилин до рум’яного кольору.
12. Гарбузовий пудинг з прянощами
Інгредієнти:
- Гарбузове пюре – 300 г
- Молоко – 300 мл
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 100 г
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Кориця, мускатний горіх – по 1/2 ч. л.
Покрокове приготування:
- Збийте яйця з цукром до отримання легкої піни.
- Додайте молоко, гарбузове пюре, ванільний цукор і прянощі, добре перемішайте.
- Розлийте суміш по формочках для пудингу.
- Запікайте на водяній бані при 160°C протягом 40 хвилин.
- Дайте пудингу охолонути, перед подачею посипте корицею.
13. Гарбузовий чізкейк
Інгредієнти для основи:
- Печиво (типу «Марія») – 200 г
- Вершкове масло – 100 г
Інгредієнти для начинки:
- Сирний крем (крем-чиз) – 300 г
- Гарбузове пюре – 200 г
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 100 г
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Кориця, мускатний горіх – по 1/2 ч. л.
Покрокове приготування:
- Подрібніть печиво в крихту і змішайте з розтопленим вершковим маслом. Викладіть основу у форму і притисніть.
- Змішайте сирний крем з гарбузовим пюре, яйцями, цукром і прянощами.
- Вилийте начинку на основу з печива і випікайте при 160°C протягом 50-60 хвилин.
- Охолодіть чізкейк і залиште в холодильнику на 4-6 годин.
14. Гарбузовий кекс з імбиром
Інгредієнти:
- Гарбузове пюре – 200 г
- Борошно – 250 г
- Цукор – 150 г
- Вершкове масло – 100 г
- Яйця – 2 шт.
- Імбир (натертий) – 1 ч. л.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
Покрокове приготування:
- Збийте масло з цукром до кремової текстури, додайте яйця.
- Додайте гарбузове пюре і натертий імбир.
- Поступово введіть борошно з розпушувачем і ванільним цукром.
- Вилийте тісто у форму і випікайте при 180°C 40-45 хвилин. Перевірте готовність зубочисткою.
15. Гарбузовий пунш
Інгредієнти:
- Гарбузове пюре – 200 г
- Апельсиновий сік – 500 мл
- Лимонний сік – 50 мл
- Мед – 2 ст. л.
- Імбир (свіжий, тертий) – 1 ч. л.
- Кориці – 1 ч. л.
- Лід – для подачі
Покрокове приготування:
- У великій мисці змішайте гарбузове пюре, апельсиновий і лимонний сік.
- Додайте мед, тертий імбир і корицю, добре перемішайте.
- Подавайте з льодом у великих склянках. Якщо бажаєте, можете прикрасити шматочками апельсина або кориці для більш яскравого аромату.
16. Запечені гарбузові шматочки з сиром фета
Інгредієнти:
- Гарбуз – 600 г
- Сир фета – 100 г
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Часник – 2 зубчики
- Розмарин або тим’ян – 1 ч. л.
- Сіль і перець – за смаком
Покрокове приготування:
- Наріжте гарбуз кубиками або великими скибочками.
- Викладіть на деко, збризніть оливковою олією, додайте подрібнений часник, розмарин, сіль і перець.
- Запікайте в духовці при 200°C протягом 25-30 хвилин, поки гарбуз не стане м’яким.
- Вийміть з духовки і посипте крихтами сиру фета перед подачею.
17. Гарбузовий латте
Інгредієнти:
- Гарбузове пюре – 2 ст. л.
- Молоко – 200 мл
- Кава еспресо – 1 порція
- Цукор або мед – 1 ст. л.
- Кориця – для прикраси
Покрокове приготування:
- Змішайте гарбузове пюре з цукром або медом і додайте молоко. Нагрівайте суміш на середньому вогні, але не доводьте до кипіння.
- Зваріть еспресо і додайте його до молочної суміші.
- Вилийте гарбузовий латте в чашку і прикрасьте зверху корицею або тертим мускатним горіхом.
18. Салат з гарбузом і кускусом
Інгредієнти:
- Гарбуз – 300 г
- Кускус – 150 г
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Лимонний сік – 1 ст. л.
- Свіжа м’ята – для прикраси
- Сіль, перець – за смаком
Покрокове приготування:
- Наріжте гарбуз кубиками і запечіть його при 200°C протягом 20 хвилин до м’якості.
- Приготуйте кускус згідно з інструкцією на упаковці.
- Змішайте запечений гарбуз з кускусом, додайте оливкову олію, лимонний сік, сіль і перець.
- Прикрасьте салат свіжою м’ятою і подавайте теплим або холодним.
19. Гарбузовий плов з куркою
Інгредієнти:
- Куряче філе – 400 г
- Гарбуз – 300 г
- Рис – 300 г
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Сіль, перець – за смаком
Покрокове приготування:
- Наріжте куряче філе кубиками, обсмажте на оливковій олії до золотистої скоринки.
- Додайте нарізану цибулю та моркву, обсмажуйте ще кілька хвилин.
- Додайте до курки нарізаний гарбуз і промитий рис, залийте водою (на 1 см вище рівня рису).
- Приправте сіллю і перцем, накрийте кришкою і варіть на слабкому вогні до повної готовності рису (близько 20-25 хвилин).
20. Гарбузовий фріттат
Інгредієнти:
- Гарбуз (запечений або відварений) – 300 г
- Яйця – 4 шт.
- Сир (моцарела або чеддер) – 100 г
- Цибуля – 1 шт.
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Сіль, перець – за смаком
Покрокове приготування:
- Подрібніть запечений або відварений гарбуз, наріжте цибулю і обсмажте її на оливковій олії до золотистого кольору.
- В окремій мисці збийте яйця з сіллю і перцем, додайте сир і гарбуз.
- Вилийте суміш на сковороду з цибулею і готуйте на середньому вогні 10-12 хвилин, поки яйця не схопляться.
- Для більш рум’яної скоринки можна помістити сковороду під гриль на 2-3 хвилини.
Ці рецепти дозволять вам приготувати найрізноманітніші страви з гарбуза, від супів і салатів до десертів і напоїв. Гарбуз додає стравам не лише яскравий колір, а й насичений смак та корисні властивості. Використовуйте ці рецепти, щоб створити затишну осінню атмосферу на вашій кухні!