
50 найкращих страв на день народження 50 рецептів самих смачних страв на свято. Ось список із 50 найкращих рецептів для святкування дня народження, які обов’язково порадують гостей своїм смаком та різноманітністю:
1. Канапе з лососем та авокадо
Інгредієнти:
- 1 багет (або чорний хліб)
- 150 г слабосоленого лосося
- 1 стиглий авокадо
- 100 г вершкового сиру
- Лимонний сік (для авокадо)
- Трохи зелені (кріп або петрушка)
- Сіль і перець за смаком
Покрокове приготування:
- Наріжте багет тонкими скибочками і підсушіть на пательні або в духовці до легкого золотистого кольору.
- Авокадо розріжте навпіл, вийміть кісточку і ложкою вийміть м’якоть. Перетворіть авокадо на пюре, додайте лимонний сік, сіль і перець.
- На кожен шматочок багету викладіть тонкий шар вершкового сиру.
- Зверху викладіть скибочку слабосоленого лосося та пюре з авокадо.
- Прикрасьте гілочкою кропу або петрушки. Подавайте відразу, щоб хліб залишався хрустким.
2. Канапе з шинкою та оливками
Інгредієнти:
- 200 г шинки (тонко нарізаної)
- 100 г твердого сиру (нарізаного кубиками)
- 20-30 зелених або чорних оливок без кісточок
- 1 багет або хліб
- Шпажки для канапе
Покрокове приготування:
- Наріжте багет тонкими скибочками і підсушіть на пательні або в духовці.
- Сформуйте канапе на шпажках: нанизуйте кубик сиру, шматочок шинки, а зверху — оливку.
- Викладіть шпажки на скибочки хліба і подавайте на великій тарілці.
3. Тарталетки з куркою та грибами
Інгредієнти:
- 200 г курячого філе
- 150 г печериць
- 1 цибулина
- 100 г вершкового сиру
- 10-12 готових тарталеток
- Сіль, перець за смаком
- Олія для смаження
- Зелень для прикраси
Покрокове приготування:
- Відваріть куряче філе до готовності, потім дрібно наріжте.
- Наріжте гриби та цибулю дрібними кубиками. Обсмажте цибулю на пательні до прозорості, додайте гриби і смажте, доки не випарується рідина.
- Змішайте обсмажені гриби з нарізаним курячим філе та вершковим сиром. Додайте сіль і перець за смаком.
- Наповніть кожну тарталетку сумішшю з курки і грибів, прикрасьте зеленню. Подавайте одразу або охолодженими.
4. Фаршировані яйця
Інгредієнти:
- 6 варених яєць
- 100 г майонезу
- 2 зубчики часнику (подрібнені)
- 50 г твердого сиру (тертого)
- Сіль і перець за смаком
- Зелень для прикраси
Покрокове приготування:
- Розріжте варені яйця навпіл і вийміть жовтки.
- Подрібніть жовтки і змішайте їх з майонезом, часником і тертим сиром. Додайте сіль і перець за смаком.
- Наповніть половинки білків приготованою начинкою.
- Прикрасьте зеленню або оливками і подавайте як закуску на святковий стіл.
5. Рулетики з баклажанів з сиром
Інгредієнти:
- 2 баклажани
- 150 г вершкового сиру
- 2 зубчики часнику
- 1 пучок петрушки або кропу
- Олія для смаження
- Сіль і перець за смаком
Покрокове приготування:
- Наріжте баклажани тонкими скибочками вздовж, посоліть і залиште на 10 хвилин, щоб позбутися гіркоти. Потім промийте і обсушіть.
- Обсмажте баклажани на пательні з обох боків до золотистого кольору.
- Змішайте вершковий сир із подрібненим часником і зеленню. Додайте сіль і перець за смаком.
- На кожен шматочок баклажану викладіть сирну начинку, згорніть у рулетик і закріпіть шпажкою.
- Подавайте холодними або злегка охолодженими.
6. Рулетики з лаваша з червоною рибою
Інгредієнти:
- 2 листи лаваша
- 200 г слабосоленого лосося
- 150 г вершкового сиру
- 1 огірок
- Зелень для прикраси
Покрокове приготування:
- Лаваш змажте тонким шаром вершкового сиру.
- Наріжте огірок тонкими смужками і викладіть його рівномірно на лаваш.
- На огірок викладіть шматочки слабосоленого лосося.
- Згорніть лаваш у рулет і наріжте на невеликі порційні шматочки.
- Подавайте рулетики на святковий стіл, прикрашені зеленню.
7. Салат з авокадо і креветками в тарталетках
Інгредієнти:
- 200 г відварених креветок
- 2 авокадо
- 1 ст. л. лимонного соку
- 100 г грецького йогурту
- Сіль і перець за смаком
- Готові тарталетки (10-12 шт.)
Покрокове приготування:
- Очистіть авокадо, наріжте кубиками та збризніть лимонним соком.
- Креветки очистіть і дрібно наріжте.
- Змішайте креветки та авокадо з йогуртом. Додайте сіль і перець.
- Заповніть тарталетки салатом і подавайте одразу, прикрасивши зеленню.
8. Капрезе на шпажках
Інгредієнти:
- 200 г кульок моцарели
- 10-12 помідорів черрі
- Листя базиліку
- Оливкова олія
- Бальзамічний соус (опціонально)
Покрокове приготування:
- На кожну шпажку нанизайте по черзі помідор черрі, кульку моцарели і листок базиліку.
- Перед подачею збризніть закуску оливковою олією та бальзамічним соусом (за бажанням).
9. Фаршировані помідори з сиром
Інгредієнти:
- 6 великих помідорів
- 100 г твердого сиру (тертого)
- 100 г вершкового сиру
- 2 зубчики часнику
- Зелень для прикраси
Покрокове приготування:
- Зріжте верхівку з помідорів і вийміть м’якоть.
- Змішайте вершковий і тертий сир з подрібненим часником.
- Наповніть помідори сирною сумішшю.
- Прикрасьте зеленню і подавайте охолодженими.
10. Брускети з помідорами та базиліком
Інгредієнти:
- 1 багет
- 4 помідори
- 2 зубчики часнику
- Листя базиліку
- Оливкова олія
- Сіль і перець за смаком
Покрокове приготування:
- Наріжте багет на тонкі скибочки і підсушіть у духовці або на пательні з обох боків до хрусткої скоринки.
- Помідори наріжте дрібними кубиками і змішайте з подрібненим часником, оливковою олією, сіллю та перцем.
- На кожен шматочок багету викладіть помідорну суміш.
- Прикрасьте брускети свіжим листям базиліку і подавайте одразу.
11. Салат “Цезар”
Інгредієнти:
- 1 куряче філе
- 100 г салатних листків
- 50 г пармезану (тонко нарізаного або тертого)
- 2-3 скибочки хліба (для грінок)
- 3 ст. л. оливкової олії
- 2 зубчики часнику
- Соус “Цезар” (готовий або домашній)
- Сіль, перець за смаком
Покрокове приготування:
- Наріжте хліб кубиками, обсмажте на пательні з часником і оливковою олією до золотистої скоринки, щоб отримати грінки.
- Куряче філе обсмажте на пательні або запечіть у духовці, після чого наріжте скибочками.
- Салатні листки порвіть руками і викладіть на тарілку, зверху додайте курку, грінки та тонкі скибочки пармезану.
- Полийте салат соусом “Цезар” перед подачею.
12. Олів’є
Інгредієнти:
- 300 г відвареного курячого філе або ковбаси
- 3 картоплини (варені)
- 2 моркви (варені)
- 4 варених яйця
- 100 г консервованого горошку
- 3 солоних огірки
- Майонез
- Сіль і перець за смаком
Покрокове приготування:
- Наріжте всі інгредієнти невеликими кубиками.
- Змішайте у великій мисці овочі, яйця, м’ясо або ковбасу, консервований горошок і огірки.
- Додайте майонез, сіль та перець, перемішайте і подавайте охолодженим.
13. Салат із крабових паличок
Інгредієнти:
- 200 г крабових паличок
- 4 варених яйця
- 1 свіжий огірок
- 1 банка консервованої кукурудзи
- Майонез за смаком
- Сіль і перець
Покрокове приготування:
- Наріжте крабові палички, огірок та яйця кубиками.
- Змішайте всі інгредієнти у великій мисці, додайте кукурудзу і майонез.
- Посоліть, поперчіть за смаком і перемішайте. Подавайте охолодженим.
14. Грецький салат
Інгредієнти:
- 3 помідори
- 2 огірки
- 1 болгарський перець
- 100 г сиру фета
- 50 г чорних оливок
- 2 ст. л. оливкової олії
- Сік половини лимона
- Орегано, сіль, перець за смаком
Покрокове приготування:
- Наріжте помідори, огірки та перець великими кубиками.
- Сир фета наріжте кубиками.
- У великій мисці змішайте всі овочі, додайте оливки.
- Полийте салат оливковою олією, лимонним соком, додайте орегано, сіль і перець.
- Подавайте свіжим, прикрашеним листям зелені.
15. Салат з копченою куркою та ананасом
Інгредієнти:
- 200 г копченої курки
- 1 банка консервованих ананасів
- 100 г твердого сиру
- 2 варених яйця
- Майонез
Покрокове приготування:
- Наріжте копчену курку, сир і яйця невеликими кубиками.
- Ананаси відцідіть від рідини і також наріжте кубиками.
- Змішайте всі інгредієнти в мисці, додайте майонез і добре перемішайте.
- Подавайте охолодженим.
16. Салат з тунцем
Інгредієнти:
- 1 банка консервованого тунця
- 3 варених яйця
- 2 огірки
- 100 г листя салату
- 2 ст. л. оливкової олії
- Сік половини лимона
- Сіль і перець
Покрокове приготування:
- Листя салату порвіть руками і викладіть на тарілку.
- Огірки наріжте тонкими кружальцями, яйця — четвертинками.
- Тунець розімніть виделкою і додайте до салату.
- Полийте салат оливковою олією та лимонним соком, додайте сіль і перець.
- Подавайте охолодженим.
17. Вінегрет
Інгредієнти:
- 2 варені буряки
- 2 варені картоплини
- 2 варені моркви
- 2 солоні огірки
- 1 банка консервованого горошку
- 100 г квашеної капусти
- Олія, сіль, перець
Покрокове приготування:
- Наріжте варені овочі кубиками, солоні огірки також наріжте дрібно.
- У великій мисці змішайте буряк, картоплю, моркву, огірки, горошок і квашену капусту.
- Полийте олією, додайте сіль і перець за смаком. Перемішайте.
- Подавайте охолодженим.
18. Салат з печінкою та грибами
Інгредієнти:
- 200 г курячої печінки
- 150 г печериць
- 1 цибулина
- 3 варених яйця
- 100 г майонезу
- Олія для смаження
- Сіль і перець
Покрокове приготування:
- Курячу печінку обсмажте на пательні до готовності, потім наріжте скибочками.
- Печериці та цибулю наріжте і обсмажте до золотистого кольору.
- Яйця наріжте кубиками і змішайте з печінкою та грибами.
- Додайте майонез, сіль, перець і добре перемішайте. Подавайте охолодженим.
19. Салат з буряком та чорносливом
Інгредієнти:
- 2 варених буряки
- 100 г чорносливу
- 50 г волоських горіхів
- Майонез або сметана
- Сіль за смаком
Покрокове приготування:
- Натріть варений буряк на тертці.
- Чорнослив замочіть у гарячій воді на 10 хвилин, потім дрібно наріжте.
- Волоські горіхи підсушіть на пательні і подрібніть.
- Змішайте всі інгредієнти, заправте майонезом або сметаною, додайте сіль за смаком.
- Подавайте охолодженим.
20. Салат з копченою сьомгою
Інгредієнти:
- 150 г копченої сьомги
- 1 авокадо
- 1 огірок
- Листя салату (100 г)
- Оливкова олія (2 ст. л.)
- Лимонний сік (сік половини лимона)
- Сіль і перець за смаком
Покрокове приготування:
- Наріжте копчену сьомгу тонкими смужками.
- Авокадо очистіть і наріжте кубиками, збризніть лимонним соком, щоб воно не потемніло.
- Огірок наріжте тонкими кружальцями.
- Листя салату порвіть руками і викладіть на тарілку.
- Додайте на салатні листки сьомгу, авокадо і огірок.
- Полийте оливковою олією, лимонним соком, приправте сіллю та перцем. Подавайте свіжим.
21. Запечене куряче філе з сиром
Інгредієнти:
- 2 курячі філе (приблизно 400 г)
- 100 г твердого сиру
- 1 зубчик часнику
- 2 ст. л. сметани
- 1 ст. л. оливкової олії
- Сіль, перець за смаком
- Свіжа зелень (для прикраси)
Покрокове приготування:
- Розігрійте духовку до 180°C.
- Куряче філе розріжте вздовж на дві частини (щоб вийшли тонкі шматочки).
- Змастіть філе оливковою олією, посоліть і поперчіть з обох боків.
- В окремій мисці змішайте сметану з подрібненим часником.
- Викладіть філе у форму для запікання, намажте сметанною сумішшю і зверху посипте тертим сиром.
- Запікайте в духовці 20-25 хвилин до золотистої скоринки.
- Прикрасьте готову страву свіжою зеленню і подавайте гарячим.
22. Свинина запечена в духовці
Інгредієнти:
- 1 кг свинячої вирізки
- 2 ст. л. гірчиці
- 2 ст. л. меду
- 3 зубчики часнику
- 1 ч. л. солі
- 1 ч. л. чорного перцю
- 2 ст. л. оливкової олії
Покрокове приготування:
- Розігрійте духовку до 190°C.
- У мисці змішайте гірчицю, мед, подрібнений часник, сіль і перець.
- Натріть свинячу вирізку сумішшю зі всіх боків.
- Викладіть м’ясо у форму для запікання і збризніть оливковою олією.
- Запікайте 1-1,5 години, періодично поливаючи соком, що виділяється, до появи золотистої скоринки.
- Готове м’ясо дайте трохи охолонути, потім наріжте порційними шматочками.
23. Рулетики з м’яса з грибами
Інгредієнти:
- 500 г свинячої вирізки (або яловичини)
- 200 г печериць
- 1 цибулина
- 100 г твердого сиру
- Сіль і перець за смаком
- Олія для смаження
Покрокове приготування:
- М’ясо наріжте тонкими скибочками, відбийте і посоліть з обох боків.
- Печериці наріжте і обсмажте разом із дрібно нарізаною цибулею до золотистого кольору.
- На кожен шматок м’яса викладіть смажені гриби та посипте тертим сиром.
- Згорніть м’ясо в рулетики і закріпіть зубочистками.
- Обсмажте рулетики на пательні до рум’яної скоринки, потім запікайте в духовці ще 15-20 хвилин при 180°C.
- Подавайте з гарніром на вибір.
24. Лазанья з м’ясом
Інгредієнти:
- 9 листів для лазаньї
- 400 г фаршу (свинина/яловичина)
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 400 г томатного соусу
- 200 г сиру моцарела (або будь-якого іншого)
- 100 г пармезану
- 200 мл молока
- 2 ст. л. вершкового масла
- 2 ст. л. борошна
- Сіль, перець, мускатний горіх за смаком
Покрокове приготування:
- Обсмажте фарш з дрібно нарізаною цибулею та часником до золотистого кольору. Додайте томатний соус і тушкуйте 10 хвилин, посоліть і поперчіть.
- Підготуйте соус бешамель: розтопіть вершкове масло, додайте борошно і підсмажте до золотистого кольору. Додайте молоко, постійно помішуючи, поки соус не загусне. Додайте мускатний горіх.
- Відваріть листи лазаньї до напівготовності.
- У форму для запікання викладіть шар листів лазаньї, зверху шар фаршу, потім шар соусу бешамель. Повторіть шари.
- Останнім шаром викладіть залишки соусу бешамель і посипте тертим сиром.
- Запікайте лазанью в духовці при 180°C близько 25-30 хвилин до золотистої скоринки.
- Дайте страві трохи охолонути і подавайте.
25. Курячі нагетси
Інгредієнти:
- 500 г курячого філе
- 2 яйця
- 100 г панірувальних сухарів
- 50 г борошна
- Сіль і перець за смаком
- Олія для смаження
Покрокове приготування:
- Куряче філе наріжте невеликими шматочками, посоліть і поперчіть.
- В одній мисці збийте яйця, в іншій змішайте борошно з панірувальними сухарями.
- Обваляйте шматочки курки спочатку в борошні, потім у яйці і на завершення — в панірувальних сухарях.
- Обсмажте курячі нагетси на добре розігрітій олії до золотистої скоринки з обох боків.
- Подавайте гарячими з будь-яким соусом на вибір.
26. Фаршировані перці
Інгредієнти:
- 6 великих болгарських перців
- 300 г фаршу (свинина/яловичина)
- 100 г рису
- 1 цибулина
- 2 моркви
- 400 г томатного соку або соусу
- Олія для смаження
- Сіль і перець за смаком
Покрокове приготування:
- Відваріть рис до напівготовності.
- Цибулю та моркву обсмажте на пательні до золотистого кольору.
- Змішайте фарш із рисом та обсмаженими овочами, додайте сіль і перець.
- Відріжте верхівку перців і видаліть насіння. Наповніть перці м’ясною сумішшю.
- Викладіть перці у каструлю, залийте томатним соком або соусом, додайте трохи води, щоб перці були повністю покриті.
- Тушкуйте під кришкою на середньому вогні приблизно 30-40 хвилин до готовності.
- Подавайте фаршировані перці гарячими, поливаючи томатним соусом і прикрашаючи свіжою зеленню.
27. Телятина з овочами в горщику
Інгредієнти:
- 500 г телятини
- 2 картоплини
- 2 моркви
- 1 цибулина
- 1 солодкий перець
- 2 ст. л. томатної пасти
- 100 мл води або бульйону
- Сіль, перець, лавровий лист
- Олія для смаження
- Свіжа зелень
Покрокове приготування:
- Наріжте телятину невеликими кубиками, посоліть, поперчіть і обсмажте на пательні до рум’яної скоринки.
- Овочі (картоплю, моркву, цибулю і перець) наріжте кубиками.
- Розкладіть м’ясо і овочі по горщиках, додаючи по кілька лаврових листків і сіль.
- У кожен горщик додайте по 1 ст. л. томатної пасти і залийте водою або бульйоном.
- Накрийте горщики кришками і тушкуйте в духовці при температурі 180°C приблизно 1,5 години.
- Подавайте страву прямо в горщиках, прикрасивши свіжою зеленню.
28. Печена риба з лимоном і зеленню
Інгредієнти:
- 1 ціла риба (форель, скумбрія або інша риба)
- 1 лимон
- 2 ст. л. оливкової олії
- Сіль, перець
- Свіжа петрушка або кріп
- Лавровий лист
Покрокове приготування:
- Очистіть рибу від луски, видаліть нутрощі та ретельно промийте.
- Натріть рибу сіллю і перцем зовні та всередині.
- Наріжте лимон тонкими кружальцями і покладіть кілька шматочків всередину риби разом із лавровим листком.
- Рибу викладіть на деко, збризніть оливковою олією і запікайте в духовці при 180°C протягом 25-30 хвилин.
- При подачі прикрасьте рибу свіжою зеленню і додайте ще трохи лимону.
29. Медальйони з яловичини з грибами
Інгредієнти:
- 600 г яловичої вирізки (медальйони)
- 200 г печериць
- 1 цибулина
- 2 ст. л. вершкового масла
- 100 мл вершків (20%)
- Сіль, перець
- Олія для смаження
- Свіжа зелень
Покрокове приготування:
- Розігрійте пательню з оливковою олією і обсмажте медальйони з обох боків до бажаного ступеня готовності (середньо просмажений або добре просмажений). Приправте сіллю і перцем.
- В окремій пательні обсмажте нарізані печериці з цибулею до золотистого кольору на вершковому маслі.
- Додайте до грибів вершки і тушкуйте кілька хвилин до загустіння соусу.
- Викладіть готові медальйони на тарілку і полийте грибним соусом.
- Прикрасьте страву свіжою зеленню і подавайте гарячим.
30. Грильовані овочі
Інгредієнти:
- 2 баклажани
- 2 кабачки
- 1 болгарський перець
- 1 червона цибулина
- 2 ст. л. оливкової олії
- Сіль, перець, трави (орегано, чебрець)
- Свіжа зелень
Покрокове приготування:
- Наріжте баклажани, кабачки, перець і цибулю великими скибочками.
- Збризніть овочі оливковою олією, посоліть і поперчіть, додайте трави.
- Викладіть овочі на гарячий гриль і смажте з обох боків до золотистого кольору.
- Подавайте гарячими, прикрашеними свіжою зеленню.
31. Картопля по-селянськи
Інгредієнти:
- 6 картоплин
- 2 ст. л. оливкової олії
- 2 зубчики часнику
- Сіль, перець, паприка
- Свіжа зелень
Покрокове приготування:
- Наріжте картоплю великими часточками (разом із шкіркою).
- Змішайте оливкову олію, подрібнений часник, сіль, перець і паприку.
- Викладіть картоплю на деко, полийте олійною сумішшю і перемішайте.
- Запікайте в духовці при 200°C протягом 35-40 хвилин до золотистого кольору.
- Подавайте з посіченою свіжою зеленню.
32. Рис з овочами
Інгредієнти:
- 200 г рису
- 1 морква
- 1 цибулина
- 1 солодкий перець
- 100 г зеленого горошку (замороженого або консервованого)
- 2 ст. л. оливкової олії
- Сіль, перець
Покрокове приготування:
- Відваріть рис до готовності.
- Овочі (моркву, цибулю, перець) наріжте кубиками і обсмажте на оливковій олії.
- Додайте до овочів горошок і тушкуйте ще кілька хвилин.
- Змішайте готовий рис з овочами, приправте сіллю та перцем.
- Подавайте гарячим як гарнір або основну страву.
33. Пюре з батату
Інгредієнти:
- 500 г батату (солодкої картоплі)
- 50 г вершкового масла
- 100 мл молока
- Сіль за смаком
Покрокове приготування:
- Очистіть батат і наріжте великими кубиками.
- Відваріть батат у підсоленій воді до м’якості (приблизно 15-20 хвилин).
- Злийте воду і розімніть батат у пюре, додавши вершкове масло і тепле молоко.
- Збивайте до отримання гладкого пюре. При необхідності додайте сіль за смаком.
34. Гратен із картоплі та сиру
Інгредієнти:
- 6 картоплин
- 200 г твердого сиру
- 300 мл вершків (20%)
- 2 зубчики часнику
- Сіль, перець, мускатний горіх
Покрокове приготування:
- Наріжте картоплю тонкими кружальцями.
- В окремій мисці змішайте вершки з подрібненим часником, сіллю, перцем і мускатним горіхом.
- Викладіть картоплю шарами у форму для запікання, кожен шар заливайте вершковою сумішшю.
- Зверху посипте тертим сиром.
- Запікайте в духовці при 180°C приблизно 40-45 хвилин до рум’яної скоринки.
35. Полента з сиром
Інгредієнти:
- 200 г кукурудзяної крупи (поленти)
- 800 мл води або бульйону
- 100 г твердого сиру (пармезан або інший)
- 2 ст. л. вершкового масла
- Сіль, перець
Покрокове приготування:
- Доведіть воду або бульйон до кипіння, додайте сіль.
- Поступово всипайте поленту, постійно помішуючи, щоб не утворювалися грудочки.
- Варіть на середньому вогні 15-20 хвилин, постійно помішуючи, доки полента не загусне.
- Додайте вершкове масло і тертий сир, добре перемішайте.
- Приправте сіллю та перцем за смаком.
- Подавайте гарячою або охолодженою, нарізаною на шматочки.
36. Овочеве соте
Інгредієнти:
- 2 кабачки
- 1 баклажан
- 1 болгарський перець
- 1 морква
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 2 ст. л. оливкової олії
- Сіль, перець, базилік або інші трави
Покрокове приготування:
- Наріжте всі овочі великими кубиками.
- Розігрійте оливкову олію на пательні і обсмажте цибулю до прозорості.
- Додайте моркву, баклажан, кабачки та перець. Тушкуйте на середньому вогні приблизно 15-20 хвилин, доки овочі не стануть м’якими.
- Додайте подрібнений часник і трави, приправте сіллю та перцем.
- Подавайте гарячим як самостійну страву або як гарнір.
37. Різотто з грибами
Інгредієнти:
- 200 г рису для різотто (арборіо або карнаролі)
- 200 г печериць
- 1 цибулина
- 100 мл білого вина (опціонально)
- 500 мл овочевого або курячого бульйону
- 50 г пармезану
- 2 ст. л. вершкового масла
- Сіль, перець
Покрокове приготування:
- Наріжте гриби скибочками і обсмажте на пательні до золотистого кольору. Відкладіть їх убік.
- У тій самій пательні розтопіть вершкове масло і обсмажте дрібно нарізану цибулю до м’якості.
- Додайте рис і обсмажте його разом із цибулею кілька хвилин.
- Додайте біле вино і готуйте, доки рідина не випарується (опціонально).
- Поступово додайте гарячий бульйон, по одній ложці, постійно помішуючи. Кожну порцію бульйону додавайте після того, як попередня вбереться.
- Коли рис стане м’яким, але трохи аль денте, додайте обсмажені гриби, тертий пармезан і ще трохи вершкового масла.
- Перемішайте і подавайте гарячим.
38. Картопляні оладки
Інгредієнти:
- 500 г картоплі
- 1 яйце
- 2 ст. л. борошна
- Сіль, перець
- Олія для смаження
- Сметана для подачі
Покрокове приготування:
- Натріть картоплю на дрібній тертці, відіжміть зайву рідину.
- Додайте яйце, борошно, сіль і перець. Добре перемішайте.
- Розігрійте олію на пательні і викладайте тісто ложкою, формуючи оладки.
- Обсмажуйте з обох боків до золотистої скоринки.
- Подавайте гарячими зі сметаною або будь-яким іншим соусом.
39. Гречка з грибами
Інгредієнти:
- 200 г гречки
- 200 г печериць
- 1 цибулина
- 2 ст. л. оливкової олії
- Сіль, перець
- Свіжа зелень для подачі
Покрокове приготування:
- Відваріть гречку до готовності в підсоленій воді.
- Наріжте гриби та цибулю дрібними кубиками і обсмажте на пательні до золотистого кольору.
- Додайте обсмажені гриби та цибулю до готової гречки, перемішайте і приправте сіллю та перцем.
- Подавайте гарячим, прикрасивши свіжою зеленню.
40. Паста з томатним соусом
Інгредієнти:
- 200 г пасти (спагеті, пенне або інша)
- 400 г томатів (свіжих або консервованих)
- 2 зубчики часнику
- 1 ст. л. оливкової олії
- Базилік або орегано
- Сіль, перець
- Тертий пармезан для подачі
Покрокове приготування:
- Відваріть пасту у підсоленій воді до стану аль денте.
- На пательні розігрійте оливкову олію, обсмажте подрібнений часник до золотистого кольору.
- Додайте томати (нарізані кубиками або пюровані) і тушкуйте на середньому вогні приблизно 10 хвилин.
- Приправте соус сіллю, перцем і травами, варіть ще 5 хвилин.
- Додайте до соусу відварену пасту, добре перемішайте і подавайте з тертим пармезаном.
41. Чізкейк
Інгредієнти:
- 200 г печива (типу «Ювілейне»)
- 100 г вершкового масла
- 500 г крем-сиру (Філадельфія або аналог)
- 200 мл вершків (30%)
- 150 г цукру
- 3 яйця
- Ванільний екстракт
Покрокове приготування:
- Подрібніть печиво в крихту і змішайте з розтопленим вершковим маслом.
- Викладіть суміш на дно форми і ущільніть. Відправте в холодильник на 15-20 хвилин.
- У мисці збийте крем-сир, вершки, цукор і ванільний екстракт до однорідної консистенції.
- Додавайте яйця по одному, продовжуючи збивати на низькій швидкості.
- Вилийте сирну масу на основу з печива.
- Випікайте чізкейк у духовці при 160°C приблизно 1 годину. Потім дайте охолонути і поставте в холодильник на кілька годин.
42. Тірамісу
Інгредієнти:
- 250 г печива савоярді
- 300 г маскарпоне
- 3 яйця
- 100 г цукру
- 300 мл міцної кави (остудженої)
- 2 ст. л. какао-порошку
- 50 мл лікеру (опціонально)
Покрокове приготування:
- Збийте жовтки з цукром до білої пінної маси, додайте маскарпоне і перемішайте.
- Збийте білки до міцних піків і обережно введіть їх у сирну масу.
- Умочуйте савоярді в охолоджену каву (з додаванням лікеру, якщо використовуєте) і викладайте на дно форми.
- Зверху викладіть шар сирної маси. Повторіть шари, закінчивши сирною масою.
- Поставте в холодильник на 4-6 годин. Перед подачею посипте какао.
43. Панкейки з медом і ягодами
Інгредієнти:
- 200 г борошна
- 2 яйця
- 300 мл молока
- 1 ст. л. цукру
- 1 ч. л. розпушувача
- Щіпка солі
- Мед і свіжі ягоди для подачі
Покрокове приготування:
Збийте яйця з молоком, додайте сіль і цукор.
Поступово додайте борошно, змішане з розпушувачем, і добре перемішайте, щоб не було грудочок.
Розігрійте пательню і змастіть її невеликою кількістю олії.
Виливайте тісто невеликими порціями, формуючи маленькі круглі млинці.
Смажте панкейки на середньому вогні до появи бульбашок на поверхні, потім переверніть і обсмажте з іншого боку до золотистого кольору.
Подавайте панкейки гарячими, поливаючи медом і прикрашаючи свіжими ягодами.
44. Шоколадний фондан
Інгредієнти:
- 100 г темного шоколаду
- 100 г вершкового масла
- 2 яйця
- 50 г цукру
- 40 г борошна
- Ванільний екстракт
- Морозиво або збиті вершки для подачі
Покрокове приготування:
- Розтопіть шоколад і вершкове масло на водяній бані або в мікрохвильовці, перемішайте до однорідності.
- У мисці збийте яйця з цукром до появи білої пінної маси.
- Додайте розтоплений шоколад і ванільний екстракт, перемішайте.
- Просійте борошно і додайте до суміші, добре перемішайте.
- Змастіть форми для фондана вершковим маслом і трохи присипте борошном. Вилийте тісто у форми.
- Випікайте при 200°C 10-12 хвилин — зовні десерт має бути твердим, а всередині залишитися рідким.
- Подавайте гарячим з кулькою ванільного морозива або збитими вершками.
45. Фруктовий салат
Інгредієнти:
- 1 яблуко
- 1 банан
- 1 апельсин
- 1 ківі
- 100 г винограду
- 1 ст. л. меду або лимонного соку
Покрокове приготування:
- Наріжте всі фрукти кубиками або тонкими скибочками.
- Змішайте фрукти у великій мисці, додайте мед або збризніть лимонним соком для свіжості.
- Перемішайте і подавайте охолодженим.
46. Еклери
Інгредієнти:
- 150 мл води
- 100 г вершкового масла
- 150 г борошна
- 4 яйця
- Щіпка солі
Для крему:
- 500 мл молока
- 4 жовтки
- 150 г цукру
- 50 г борошна
- Ванільний екстракт
Покрокове приготування:
- Закип’ятіть воду з вершковим маслом і сіллю. Додайте борошно і швидко перемішайте, поки тісто не стане гладким і однорідним.
- Перекладіть тісто в миску і по одному додайте яйця, ретельно перемішуючи після кожного.
- Викладіть тісто у вигляді довгастих смужок на деко, застелене пергаментом. Випікайте при 180°C 20-25 хвилин до золотистої скоринки.
- Для крему: закип’ятіть молоко. Змішайте жовтки з цукром і борошном, поступово влийте гаряче молоко. Варіть на слабкому вогні, помішуючи, до загустіння.
- Охолодіть крем, наповніть еклери і подавайте.
47. Меренги
Інгредієнти:
- 4 яєчних білки
- 200 г цукру
- Щіпка солі
- 1 ч. л. лимонного соку або ванільного екстракту
Покрокове приготування:
- Збийте білки з щіпкою солі до появи м’яких піків.
- Поступово додавайте цукор, продовжуючи збивати, поки білки не стануть блискучими і щільними.
- Додайте лимонний сік або ваніль для аромату.
- Викладіть меренги ложкою на деко, застелене пергаментом.
- Випікайте при 100°C близько 1,5-2 години, поки меренги не стануть сухими.
48. Яблучний штрудель
Інгредієнти:
- 1 упаковка готового листкового тіста
- 4 яблука
- 100 г цукру
- 1 ч. л. кориці
- 50 г родзинок
- 1 яйце (для змащування)
Покрокове приготування:
- Розкачайте листкове тісто тонким шаром.
- Наріжте яблука дрібними кубиками, змішайте з цукром, корицею і родзинками.
- Викладіть начинку на середину тіста, загорніть його конвертом, змастіть яйцем.
- Випікайте при 180°C 25-30 хвилин до золотистого кольору.
- Подавайте гарячим або охолодженим з кулькою морозива.
49. Тарталетки з кремом і ягодами
Інгредієнти:
- 10-12 готових тарталеток
- 200 мл вершків (33%)
- 50 г цукрової пудри
- Свіжі ягоди (полуниця, малина, чорниця)
Покрокове приготування:
- Збийте холодні вершки з цукровою пудрою до густої консистенції.
- Наповніть тарталетки збитими вершками.
- Прикрасьте зверху свіжими ягодами і подавайте одразу.
50. Морозиво з фруктами і шоколадом
Інгредієнти:
- 500 мл ванільного морозива
- 100 г шоколаду
- 2 банани
- 1 апельсин
- М’ята для прикраси
Покрокове приготування:
- Розтопіть шоколад на водяній бані або в мікрохвильовці.
- Наріжте фрукти скибочками.
- Викладіть морозиво у креманки, полийте розтопленим шоколадом і прикрасьте свіжими фруктами та листочками м’яти.
Ці 50 детальних рецептів страв на день народження охоплюють широкий спектр страв, які зроблять будь-який день народження особливим! Від закусок до десертів, ці рецепти на день народження дозволять вам підготувати різноманітне та смачне святкове меню на день народження як дитини, так і дорослої людини.