Розмістити Оголошення Безкоштовно

Перші стравиБорщСмачні Рецепти

Борщ, зелений борщ рецепт, як вариться борщ з щавлем

2 години Cook
Прокрутити до рецепту
Зелений борщ. Як приготувати зелений борщ, як варити борщ із щавлю.

Покроковий рецепт борщу зеленого з фото – процес приготування на фото

Спочатку я розморозила домашню курку в воді в каструлі.

Продукти на борщ – бульон (в кастрюлі), зелений свіжий щавель (в пакеті), 5 картопель очищених, 1 цибуля, приправи.

Курку нарізаємо на шматки і кладемо в чисту свіжу воду в кастрюлю, ставимо на максимальний вогонь, аби швидше закипіла.

Коли бульон для борщу зеленого нашого закипів, прикручуємо вогонь до середнього рівня, аби кипіло, але не занадто, не викіпало занадто сильно.

А на фото вище ми бачимо картину, коли в наш домашній бульон з куркою ми додали всі приправи, як в рецепті борщу нижче – тобто посолили, поперчили, додали лаврушечку, універсальну приправку.

Нарізаємо кубіками цибульку, обсмажуємо на рослинній олії і додаємо в бульон на борщец.

Дали взбиваємо 2-4 куріних яйця в піну виделкою. І коли курка з картопелькою вже готові, кидаємо в зелений борщ це яйце – колами, по кругу, по поверхні борща.

Ось так. І заодно листя зеленого щавлю рвемо на частинки (спочатку обмиваємо ретельно щавель під проточною водою) і кидаємо після яйця в зелений борщ, коли вогонь вже вимкнули.

Тепер накриваємо кришкою і через 5 хвилин смакуємо!

Борщ зелений - тарілка смачного навиристого зеленого домашнього борщу
Борщ зелений – тарілка смачного навиристого зеленого домашнього борщу

Обережно, дуже гаряче і надзвичайно смачно!

Натхнення Жити і Смакувати Це Життя Вам!

Борщ рецепт - як готувати зелений борщ

smachnirecepty
Борщі - це класична перша страва української кухні. Бувають червоні борщі з буряком, а бувають зелені борщі з щавлем. В цій статті я розкажу дуже смачний домашній рецепт зеленого борщу, який смакує краще ніж в будь-якому ресторані, бо його готувала я, затятий гурман і початківець-кулінар Тетяна Назарова. Це класичний рецепт українського зеленого борщу, від котрого пальчики оближеш!
prep time
30 хвилин
cooking time
2 години
servings
10 хвилин
total time
2 години 40 хвилин

Equipment

  • Готуємо на 2 особи, одну маленьку сім'ю, але на декілька днів. Тому беремо:

  • Каструлю на 5 литрів

  • Дошка для нарізання овочів

  • Овочечистку або маленький ніж (що Вам зручніше)

  • Ополовнік для розмішування

  • Велика ложка для помішування та проби, для зняття пінки

Ingredients

  • 1 курка - бройлер з Нашої ряби чи краще домашня курка середнього розміру десь на 2 кг. Це так, як ми готуємо, беремо курку і розділуємо її.

  • Але якщо Ви готуєте невелику кількість борщу на себе, то візьміть пару гомілок або 3-4 ніжки (цомби як кажуть на Закарпатті) і цього також буде достатньо.

  • Так ось:

  • 1 курка або 3-4 курячі ніжки

  • 3-5 картофелін (якщо Вам потрібна маленька порція, беріть менше значення - 3, якщо готуєте борщ на велику родину, то беріть 5 картофелін)

  • 1 цибулина

  • 2-4 яйця курячих

  • сіль

  • спеції по смаку, але ми брали - чорний мелений перець, приправа Вегета чи 12 трав чи якась аналогічна універсальна приправа з багатьох складових, лавровий лист, куріная приправа

  • 1 столова ложка рослинної олії

Instructions

1

Якщо курка заморожена - розморожуємо її

В нас курка була заморожена, тож ми її спочатку розморозили. Як розморозити курку? Дуже просто, як і будь яке м'ясо - просто поклали в холодну воду з-під крану в кастрюлю на 1 годину і вона розморозились досить швидко. Але, авжеж, більш кращий спосіб розморозки дичини це витягти м'ясо на поверхню, покласти на якусь велику тарілку чи в кастрюлі та залишити на відкритому повітрі на 2-3 години, аби вона природним способом розморозилась сама.
2

Якщо Ви берете цілу курку для приготування зеленого борщу на велику родину, то її треба розділати, розпатрати

Відрізаємо усі курині "запчастини" - ножем відрізаємо від тулоба курки (бажано домашньої, тоді бульон буде смачніше, натуральніше і Ви будете здоровіші, але, авжеж, таке задоволення дорожче і піди ще шукай ту натуральну курку по місцевих ринках - згодна, що домашня курка в усіх варіантах затратніша, але смак переверше Ваші очікування, воно того варто!) - ножки, крильця, шию, і перерізаємо сам тулоб курки навпил і на окремі каркаси.
3

Промиваємо курячі запчастини на борщ під водою, кладемо курятину в каструлю і заливаємо водою

майже до верха, може десь 2-3 см залишаємо без води до верхнього краю кастрюлі. Так багато води потрібно аби домашня курка проварилась, бо їй треба більше часу аби приготуватись, ніж бройлерному курчатові, напічканому хімією. Домашня курка вариться десь 2-3 години, бо це більше дичина. Якщо ж у Вас лише 4 курячі ніжки чи Ви готуєте борщ з цілої звичайної курки з магазину, то води можна налити трішки менше, аби до країв залишилось десь 5-7 см.
4

Ставимо курку в каструлі з водою на великий вогонь

Аби вона поварилась, поки ми готуватимемо овочі. Домашню курку варимо для зеленого борщу на вогні до додавання овочів приблизно 1.5-2 години - цей час залежить від того, чи курка стара чи молода - молода домашня курка вариться набагато скорше, ніж стара. На приготування старої курки може знадобитись до 3 годин, а молода вже через півтори-дві години буде готова. Після того, як вода в бульоні закипіть, вогонь треба прикрутити з великого до середнього, аби вода дуже не викіпала і не треба було потім її багато доливати (але ми все одно потім ще 2 чашки доливали, бо бульон все одно википів сильно).
5

Миємо картоплю, чистимо її, нарізаємо великими кубиками або шматочками - Яки Ви любите більше

Я нарізала картоплю крупними брусочками і мені нарізана в такий спосіб картопля в зеленому борщеві смакувала більше.
6

Чистимо цибулю, нарізаємо дрібними кубиками, обсмажуємо на пательні з рослинною олією

7

Коли курка (її мясо) вже протикається виделкою, додаємо до бульону спеції

Солимо по смаку, дивіться, аби не пересоли і не досолити. Я не можу сказати точну кількість солі і спецій, бо для кожної ємності своє дозування. Та й смаки у кожної людини відрізняються. Я люблю добре посолені борщі, тому на 5 літрів додаємо десь 1 столову ложку солі з горкою. І враховуємо, що універсальна приправа на кшталт Вегети чи 12 трав також має в собі сіль, це треба тримати в мозку, аби не пересолити. Насипаємо десь пів чайної ложки чорного меленого перцю. 1 столову ложку Вегети або універсальної приправи чи 12 трав. Курячої приправи трішки даємо десь четверть або півчайної ложки. Обов'язково для смачного зеленого борщу даємо 2-3 листки лавру (лаврового листу). По бажанню можна також покласти чорний перець горошком, але ми цього не робили. Можете додавати інші приправи по своєму смаку також. Але ми обмежились цими.
8

Коли ми впевнились, що спеції зробили наш бульон смачним, додаємо в бульон на борщ нарізану шматочками картоплю

І варимо на середньому вогні десь 15-20 хвилин, аби картопля проварилась.
9

Додаємо обсмажену цибулю в бульон, коли картопля зварилась

Як зрозуміти, що картопля вже готова? Беремо ложку, зачерпуємо картопельку і пробуємо - якщо м'яка на доторк і не треба її більше доварювати, то, значить, готова. Якщо ні, то поваріть її ще декілька хвилин до повної готовності. Чи можете взяти виделку і якщо картопля добре насажується на виделку, мяко входить виделка в картопляний шматочек, то, значить, зварилась вже картопля.
10

Поки варилась картопля ми беремо від 2 до 4 яєць і вбиваємо їх зміст в невелику чашку або міску, то збиваємо виделкою

Коли картопля зварилась і ми вже додали цибулю, вливаємо в бульон для зеленого борщу цей яєчний мікс - вливаємо кругами, аби яйця розійшлись по всій кастрюлі.
11

Миємо зелений щавель - можете використовувати також заморожений щавель для приготування зеленого борщу

Видаляємо при цьому стебла, аби вони не псували смак. Рвемо листки щавля на шматочки і кидаємо в уже вимкнений (після додавання яєць в бульон вимикаємо борщ) бульон, перемішуємо, розливаємо борщ по тарілках і смакуємо! Можна додати для смаку нашого зеленого борщечку сметанку. Але мені й так він дуже смакував. Рецепт борщу цей простий, легкий та перевірений. Борщ виходить дуже зелений, дуже легкий, дуже файний. Гарного апетиту!

Notes

Зайве казати, що ми варитимемо борщ з любов'ю, тому він вийде дуже смачний. Але насправді головне - це готувати борщ або будь що в гарному гуморі, доброму настрої і з бажанням, тоді все у Вас вийде файно, отримаєте на виході смачну першу страву, навіть якщо варите зелений борщ вперше. Вперед! До кулінарних вершин!

1 Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *