Сучасна кулінарія дарує нам різноманітність смаків і ароматів з різних куточків планети. У цій статті ми зібрали 30 найсмачніших рецептів світу, які охоплюють різні типи страв: від закусок і салатів до основних страв та десертів. Ці рецепти подарують вам незабутні враження та зроблять кожен день справжнім гастрономічним святом.
Ця підбірка з 30 найсмачніших страв, кулінарних рецептів світу дарує чудову можливість насолодитися різними смаками і традиціями. Кожен рецепт — це справжній кулінарний витвір, що стане незабутнім для всіх, хто його скуштує.
Відомими кулінарними рецептами світу є японські суші, мексиканське тако, індійське карі, тайський пад тай, український борщ, аргентинське асадо, китайські дім-сами, американські бургери, грузинське хачапурі, турецький кебаб, єгипетський кущарі, іспанська паелья, марокканський таджин, в’єтнамський фо, бельгійські вафлі, десерт павлова
Рецепти страв зі всього світу
1. Італійська Лазанья Болоньєзе
Інгредієнти:
- Листовий макарон для лазаньї
- Яловичий фарш — 500 г
- Помідори у власному соку — 500 мл
- Цибуля — 1 шт.
- Часник — 2 зубчики
- Бекон — 100 г
- Сир пармезан — 100 г
- Бешамель — 500 мл
- Оливкова олія — 2 ст. ложки
- Сіль, перець, орегано — за смаком
Приготування:
- На сковороді обсмажте цибулю, часник і бекон. Додайте фарш і тушкуйте до готовності.
- Додайте помідори та спеції, тушкуйте 20 хвилин.
- У форму для запікання викладіть шари макарону, соусу болоньєзе, бешамелю і пармезану. Запікайте 30-40 хвилин при температурі 180°C.
2. Французький Суп Буйабес
Інгредієнти:
- Риба (лосось, тріска) — 500 г
- Креветки — 200 г
- Помідори — 4 шт.
- Морква — 1 шт.
- Цибуля — 1 шт.
- Часник — 3 зубчики
- Біле вино — 100 мл
- Оливкова олія — 2 ст. ложки
- Спеції (лавровий лист, чебрець) — за смаком
Приготування:
- Обсмажте цибулю, моркву та часник. Додайте нарізану рибу і креветки.
- Влийте вино, додайте спеції і тушкуйте.
- Подавайте з грінками і айолі.
3. Суші (Японія)
Інгредієнти:
- Рис для суші — 200 г
- Норі (водорості) — 5 листів
- Філе лосося або тунця — 200 г
- Огірок — 1 шт.
- Авокадо — 1 шт.
- Рисовий оцет — 2 ст. ложки
- Сіль, цукор — за смаком
Приготування:
- Зваріть рис для суші, додайте рисовий оцет, цукор і сіль.
- На лист норі викладіть рис, потім начинку з риби, огірка і авокадо. Згорніть рулет і наріжте.
- Подавайте з соєвим соусом, імбиром та васабі.
4. Тако (Мексика)
Інгредієнти:
- Кукурудзяні тортильї — 4 шт.
- Яловичий фарш — 300 г
- Часник — 2 зубчики
- Помідори — 2 шт.
- Салат латук — 2-3 листочки
- Сир чедер — 50 г
- Спеції (кумин, паприка) — за смаком
- Сметана — для подачі
Приготування:
- Обсмажте фарш з часником і спеціями.
- Тортильї підсмажте на сковороді, викладіть фарш, додайте порізані помідори, сир і салат.
- Подавайте зі сметаною та гострим соусом.
5. Чикен Тіка Масала (Індія)
Інгредієнти:
- Куряче філе — 400 г
- Йогурт — 100 мл
- Часник — 3 зубчики
- Імбир — 1 ч. ложка (натертий)
- Паприка, кумин, коріандр — за смаком
- Томатна паста — 2 ст. ложки
- Вершки — 100 мл
- Олія — 2 ст. ложки
Приготування:
- Замаринуйте курку в йогурті з часником і спеціями, залиште на 1 годину.
- Обсмажте курку до рум’яності, додайте томатну пасту та вершки, тушкуйте 15 хвилин.
- Подавайте з рисом або коржиками наан.
6. Пад Тай (Таїланд)
Інгредієнти:
- Рисова локшина — 200 г
- Креветки — 150 г
- Яйце — 1 шт.
- Зелена цибуля — 2 пера
- Арахіс — 50 г (подрібнений)
- Соєвий соус, рибний соус, лайм — за смаком
- Олія — для смаження
Приготування:
- Зваріть локшину, обсмажте креветки з яйцем і зеленою цибулею.
- Додайте локшину, соєвий і рибний соуси, посипте арахісом.
- Подавайте з долькою лайма.
7. Борщ (Україна)
Інгредієнти:
- Свинина або яловичина — 300 г
- Буряк — 1 шт.
- Картопля — 2 шт.
- Морква — 1 шт.
- Капуста — 1/4 качана
- Томатна паста — 2 ст. ложки
- Часник — 2 зубчики
- Лавровий лист, сіль, перець — за смаком
Приготування:
- Зваріть бульйон на м’ясі, додайте нарізану картоплю, капусту.
- На сковороді обсмажте буряк з томатною пастою і морквою, додайте в борщ.
- Додайте спеції, часник і дайте настоятися 10-15 хвилин.
8. Асадо (Аргентина)
Інгредієнти:
- Яловичина (реберця) — 500 г
- Сіль — за смаком
- Суміш перців — за смаком
- Чимічурі (соус): зелень, часник, оливкова олія, оцет
Приготування:
- Промийте і обсушіть м’ясо, натріть його сіллю і перцем.
- Готуйте на грилі протягом 30-40 хвилин, перевертаючи, поки м’ясо не стане м’яким.
- Подавайте з соусом чимічурі.
9. Дім-сами (Китай)
Інгредієнти:
- Тісто для дім-самів (рисове)
- Свинина — 200 г (подрібнена)
- Креветки — 100 г (подрібнені)
- Імбир — 1 ч. ложка
- Соєвий соус — 2 ст. ложки
- Зелена цибуля — 1 перо (нарізане)
Приготування:
- Змішайте начинку з подрібненої свинини, креветок, імбиру і соєвого соусу.
- Візьміть тісто, покладіть начинку і згорніть.
- Готуйте на пару протягом 15 хвилин.
10. Американський Бургер (США)
Інгредієнти:
- Яловичий фарш — 400 г
- Булочки для бургерів — 4 шт.
- Сіль — 1 ч. ложка
- Чорний перець — 1/2 ч. ложки
- Сир чедер — 4 скибочки
- Листя салату — 4 листки
- Помідор — 1 великий (нарізаний кружальцями)
- Мариновані огірки — 2-3 шт. (нарізані кружальцями)
- Червона цибуля — 1 шт. (нарізана тонкими кільцями)
- Гірчиця, кетчуп, майонез — за смаком
Приготування:
- Підготуйте м’ясо: Покладіть фарш у миску і приправте його сіллю та перцем. Легко перемішайте, не перетворюючи фарш на однорідну масу (це зберігає текстуру м’яса). Розділіть на 4 рівні частини і сформуйте котлети, злегка приплескаючи їх посередині — так вони рівномірно просмажаться.
- Смаження котлет: Розігрійте сковорідку з антипригарним покриттям на середньому вогні або підготуйте гриль. Смажте котлети по 3-4 хвилини з кожного боку, поки вони не стануть золотисто-коричневими. На останній хвилині приготування покладіть на котлети сир, щоб він розтанув.
- Підсмажте булочки: Розріжте булочки навпіл і трохи підсмажте на тій самій сковорідці або грилі, щоб вони стали хрусткими і теплими.
- Збірка бургера: Намажте нижню частину булочки гірчицею та кетчупом, викладіть лист салату, потім котлету з сиром, помідор, кільця цибулі, мариновані огірки. Покладіть зверху верхню частину булочки, намазану майонезом або кетчупом, за бажанням.
- Подача: Подавайте бургер з картоплею фрі або салатом. Бургер найкраще смакує гарячим, коли сир ще розплавлений, а булочка — хрустка.
11. Хачапурі по-Аджарськи (Грузія)
Інгредієнти:
- Борошно — 500 г
- Дріжджі — 1 ч. ложка
- Цукор — 1 ст. ложка
- Сіль — 1/2 ч. ложки
- Вода — 250 мл (тепла)
- Яйце — 1 шт. (для тіста)
- Мацоні (або йогурт) — 100 мл
- Сир сулугуні або бринза — 300 г
- Яйця — 4 шт. (для подачі)
- Вершкове масло — 50 г
Приготування:
- Заміс тіста: У теплій воді розчиніть дріжджі з цукром і залиште на 10 хвилин, щоб дріжджі активувалися. Додайте борошно, сіль, мацоні, яйце і добре вимішуйте, поки тісто не стане еластичним. Накрийте і залиште його підходити на 1 годину.
- Начинка: Натріть сир сулугуні або бринзу на крупній тертці. Можна змішати два види сиру для більш насиченого смаку.
- Формування хачапурі: Розділіть тісто на 4 частини. Розкачайте кожну частину в овальний пласт, розподіліть сир по центру, залишаючи краї вільними. Сформуйте краї, згорнувши їх і надаючи форму “човника”, залишаючи місце в центрі.
- Запікання: Викладіть хачапурі на деко з пергаментом і випікайте у розігрітій до 200°C духовці протягом 15-20 хвилин, поки сир не розплавиться і тісто не стане золотистим.
- Додайте яйце і вершкове масло: Вийміть хачапурі, розбийте по одному яйцю в центр кожного хачапурі та додайте шматочок вершкового масла. Поверніть у духовку на 2-3 хвилини, щоб білок злегка схопився, а жовток залишився рідким.
- Подача: Подавайте гарячим. У хачапурі прийнято занурювати шматочки тіста в яєчний жовток і сир, щоб насолодитися гармонією смаків.
12. Таджин з Куркою і Оливками (Марокко)
Інгредієнти:
- Курка (стегна або грудки) — 500 г
- Оливкова олія — 3 ст. ложки
- Часник — 3 зубчики
- Лимон — 1 шт. (цедра і сік)
- Консервовані лимони (марокканські) — 1 шт. (подрібнений, за бажанням)
- Оливки — 100 г
- Спеції: куркума, кумин, імбир, коріандр — по 1/2 ч. ложки кожної
- Кінза і петрушка — по пучку
- Цибуля — 1 шт.
Приготування:
- Маринад для курки: У великій мисці змішайте оливкову олію, спеції, подрібнений часник, цедру і сік лимона. Залиште курку маринуватися на 1-2 години, щоб увібрати аромат спецій.
- Приготування таджину: Розігрійте таджин (або каструлю з товстим дном) і обсмажте цибулю до прозорості. Додайте курку і обсмажуйте до рум’яності з усіх боків.
- Тушкування: Додайте до таджину оливки, подрібнений консервований лимон, кінзу і петрушку. Накрийте кришкою і тушкуйте на малому вогні протягом 45-60 хвилин, поки курка не стане м’якою і ароматною.
- Подача: Подавайте таджин з куркою та оливками з кус-кусом або свіжим хлібом. Прикрасити можна додатковою петрушкою або кінзою.
13. Пельмені з М’ясом (Україна)
Інгредієнти для тіста:
- Борошно — 500 г
- Вода — 200 мл
- Яйце — 1 шт.
- Сіль — 1/2 ч. ложки
Інгредієнти для начинки:
- Свинина і яловичина — по 250 г (або куряче м’ясо за бажанням)
- Цибуля — 1 шт. (подрібнена)
- Сіль, перець — за смаком
- Лавровий лист, перець горошком — для бульйону
Приготування:
- Тісто для пельменів: У великій мисці змішайте борошно з сіллю, додайте яйце і воду. Замісіть тісто, поки воно не стане еластичним і гладким. Накрийте плівкою і залиште на 30 хвилин.
- Начинка: Подрібніть м’ясо і цибулю в м’ясорубці або блендері, додайте сіль і перець. Добре перемішайте.
- Ліплення пельменів: Розкачайте тісто в тонкий пласт і виріжте кружечки за допомогою склянки.
- Формування пельменів: На кожен кружечок тіста викладіть чайну ложку начинки. Складіть кружечок навпіл і защипніть краї, надаючи форму пельменя. За бажанням, з’єднайте кінчики, створивши «вушко».
- Варіння пельменів: У великій каструлі закип’ятіть воду з лавровим листом і кількома горошинами чорного перцю. Підсоліть воду і обережно покладіть пельмені. Варіть на середньому вогні 8-10 хвилин після того, як вони спливуть на поверхню.
- Подача: Пельмені традиційно подають з вершковим маслом, сметаною або оцтом. Можна додати дрібку кропу чи петрушки для аромату.
14. Паелья з Морепродуктами (Іспанія)
Інгредієнти:
- Рис для паельї (або арборіо) — 1 склянка
- Оливкова олія — 3 ст. ложки
- Цибуля — 1 шт. (дрібно нарізана)
- Часник — 2 зубчики
- Болгарський перець — 1 шт. (нарізаний смужками)
- Помідори — 2 шт. (натерті або пюровані)
- Креветки — 200 г
- Мідії — 200 г
- Кальмари — 150 г (нарізані кільцями)
- Рибний або курячий бульйон — 2,5 склянки
- Шафран — щіпка (замочений у невеликій кількості бульйону)
- Сіль, перець, паприка — за смаком
- Зелений горошок — 100 г
- Лимон для подачі
Приготування:
- Підготовка інгредієнтів: Розігрійте оливкову олію в широкій сковорідці або спеціальній сковороді для паельї. Обсмажте цибулю і часник до м’якості, потім додайте болгарський перець та натерті помідори. Тушкуйте суміш 5-7 хвилин.
- Приготування паельї: Додайте рис у сковорідку, перемішайте його з овочами та готуйте 1-2 хвилини, щоб рис ввібрав аромати. Влийте бульйон разом із шафраном і додайте сіль, перець і паприку.
- Додавання морепродуктів: Рівномірно розкладіть креветки, мідії та кальмари поверх рису. Варіть на середньому вогні без перемішування близько 15-20 хвилин, поки рис не вбере весь бульйон.
- Останні штрихи: Додайте зелений горошок за 5 хвилин до закінчення приготування. Коли страва готова, зніміть з вогню, накрийте паелью рушником і залиште на 5 хвилин.
- Подача: Подавати паелью з лимонними часточками, які додадуть їй свіжості та насиченого смаку.
15. Марокканський Кус-кус з Овочами
Інгредієнти:
- Кус-кус — 1 склянка
- Оливкова олія — 2 ст. ложки
- Цибуля — 1 шт. (дрібно нарізана)
- Часник — 2 зубчики (подрібнений)
- Морква — 1 шт. (нарізана кубиками)
- Кабачок — 1 шт. (нарізаний кубиками)
- Нут консервований — 1 банка
- Родзинки — 2 ст. ложки
- Спеції (кумин, коріандр, кориця, куркума) — по 1/2 ч. ложки кожної
- Овочевий бульйон — 1,5 склянки
- Сіль і перець — за смаком
- Зелень (петрушка або кінза) для прикраси
Приготування:
- Підготовка овочів: У великій сковороді або каструлі розігрійте оливкову олію. Додайте цибулю і часник, обсмажуйте до золотистого кольору. Потім додайте моркву, кабачок і всі спеції. Готуйте, помішуючи, близько 5 хвилин.
- Приготування овочевого бульйону: Додайте овочевий бульйон, нут і родзинки. Доведіть суміш до кипіння і тушкуйте 10-15 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.
- Приготування кус-кусу: У великій мисці залийте кус-кус 1 склянкою гарячої води або бульйону, накрийте кришкою і залиште на 5 хвилин, щоб він набух. Потім розпушіть крупу виделкою.
- Сервірування: Викладіть кус-кус на тарілку, зверху додайте овочі з бульйоном. Прикрасьте свіжою зеленню перед подачею.
16. В’єтнамський Суп Фо Бо
Інгредієнти:
- Яловичина (тонкі скибочки) — 200 г
- Рисова локшина — 200 г
- Яловичий бульйон — 1 л
- Зелена цибуля — 1 перо (нарізане)
- Червоний перець — 1/2 шт. (тонко нарізаний)
- Кінза — невеликий пучок
- Соєвий соус — 1 ст. ложка
- Рибний соус — 1 ст. ложка
- Імбир — 1 ч. ложка (натертий)
- Зірочки бадьяну — 2 шт.
- Лайм — для подачі
Приготування:
- Підготовка бульйону: У великій каструлі доведіть бульйон до кипіння. Додайте імбир і бадьян, тушкуйте на середньому вогні 10-15 хвилин, щоб аромати розкрилися.
- Приготування локшини: Окремо відваріть рисову локшину відповідно до інструкцій на упаковці, потім промийте холодною водою і залиште.
- Збірка супу: У глибоку миску викладіть порцію локшини, зверху додайте тонкі скибочки сирої яловичини. Влийте гарячий бульйон — він приготує м’ясо до потрібного стану.
- Прикраси та подача: Додайте нарізану зелену цибулю, кінзу, червоний перець. Подавайте суп з лаймом, який додає йому свіжості і яскравого смаку.
17. Бельгійські Вафлі
Інгредієнти:
- Борошно — 2 склянки
- Цукор — 1/4 склянки
- Яйця — 2 шт.
- Молоко — 1 склянка
- Розтоплене вершкове масло — 1/2 склянки
- Розпушувач — 1 ч. ложка
- Сіль — щіпка
- Ванільний екстракт — 1 ч. ложка
Приготування:
- Приготування тіста: У великій мисці змішайте борошно, цукор, розпушувач і сіль. В окремій мисці збийте яйця, додайте молоко, розтоплене масло та ванільний екстракт. З’єднайте обидві суміші, вимішуючи до однорідної консистенції.
- Випікання вафель: Розігрійте вафельницю і змастіть її невеликою кількістю вершкового масла або олії. Вилийте порцію тіста в центр і закрийте вафельницю. Випікайте 3-5 хвилин, поки вафлі не стануть золотистими і хрусткими.
- Подача: Готові вафлі подавайте з різними топінгами: свіжими ягодами, збитими вершками, шоколадним або карамельним соусом, а також медом. Вафлі смачні як гарячими, так і теплими.
18. Гуакамоле (Мексика)
Інгредієнти:
- Авокадо — 2 шт. (стиглі)
- Часник — 1 зубчик (подрібнений)
- Помідор — 1 шт. (дрібно нарізаний)
- Цибуля — 1/2 шт. (дрібно нарізана)
- Кінза — 1/4 склянки (дрібно нарізана)
- Сік лайма — 1 ст. ложка
- Сіль, перець — за смаком
Приготування:
- Підготовка авокадо: Розріжте авокадо навпіл, видаліть кісточку і вийміть м’якоть ложкою. Покладіть м’якоть у миску і розімніть виделкою до консистенції пюре.
- Додавання інгредієнтів: Додайте подрібнений часник, нарізаний помідор, цибулю та кінзу. Полийте соком лайма, щоб гуакамоле не потемніло.
- Приправи: Посоліть і поперчіть за смаком, добре перемішайте. За бажанням можна додати ще трохи кінзи чи перцю чилі для гостроти.
- Подача: Подавайте гуакамоле зі скибочками хліба, тортильями або в якості соусу до м’ясних страв. Гуакамоле найкраще смакує свіжим, тому подавайте відразу після приготування.
19. Паста Карбонара (Італія)
Інгредієнти:
- Спагеті — 300 г
- Бекон (панчетта або гуанчале) — 150 г (нарізаний кубиками)
- Яєчні жовтки — 4 шт.
- Сир Пекоріно або Пармезан — 100 г (натертий)
- Чорний перець — за смаком
- Сіль — для варіння пасти
Приготування:
- Варіння пасти: У великій каструлі закип’ятіть підсолену воду і відваріть спагеті до стану «аль денте». Злийте воду, залишивши трохи рідини для соусу.
- Приготування бекону: У великій сковорідці обсмажте бекон до золотистої скоринки. Використовуйте тільки беконний жир, щоб не додавати зайвої олії.
- Соус з жовтків: У мисці збийте яєчні жовтки з половиною натертого сиру і дрібкою чорного перцю.
- З’єднання компонентів: Додайте відварені спагеті в сковорідку з беконом і перемішайте, щоб паста увібрала аромат. Зніміть сковорідку з вогню, додайте суміш з жовтків і натертого сиру, постійно перемішуючи, щоб яєчна суміш не згорнулася. При необхідності додайте кілька ложок води, в якій варилася паста, для кремової консистенції.
- Подача: Подавайте пасту Карбонара гарячою, посипавши зверху залишками сиру і свіжомеленим чорним перцем.
20. Кімчі (Корея)
Інгредієнти:
- Китайська капуста — 1 кг
- Морська сіль — 2 ст. ложки
- Вода — 1 л (для замочування)
- Червоний перець чилі — 2 ст. ложки
- Часник — 3 зубчики (подрібнені)
- Імбир — 1 ч. ложка (натертий)
- Цукор — 1 ст. ложка
- Зелена цибуля — 2 стебла (нарізана)
Приготування:
- Замочування капусти: Розріжте капусту на чверті і посипте сіллю, добре втріть її в листки. Залийте капусту водою і залиште на 2-3 години для видалення зайвої вологи.
- Приготування маринаду: Змішайте подрібнений часник, імбир, червоний перець, цукор і зелену цибулю в пасту.
- Маринування капусти: Злийте воду з капусти, ретельно промийте її і відіжміть. Нанесіть маринад на кожен листок капусти, щоб вона рівномірно просочилася.
- Ферментація: Покладіть капусту в скляну банку, щільно закрийте і залиште при кімнатній температурі на 1-2 дні, щоб почався процес ферментації. Потім зберігайте в холодильнику.
- Подача: Кімчі можна подавати як гарнір до будь-якої корейської страви. Воно має кисло-гострий смак і є чудовим пробіотиком.
Це лише частина нашої колекції кулінарних рецептів! Сподіваюся, вам подобається кожна страва, адже кожен рецепт відображає унікальні традиції та аромати з усього світу і є найсмачнішою стравою в своєму регіоні чи навіть в усьому світі. Продовжуємо з іншими чудовими рецептами кулінарії.
Ітак, продовжуємо опис наступних найсмачніших страв світу з їх кулінарними рецептами.
21. Тайський Том Ям Кунг (гострий суп з креветками)
Інгредієнти:
- Креветки — 300 г
- Гриби (шампіньйони або шиітаке) — 150 г
- Кокосове молоко — 200 мл
- Вода або курячий бульйон — 500 мл
- Лимонна трава (лемонграс) — 2 стебла
- Листя кафір-лайма — 5-6 шт.
- Імбир (або галангал) — 1 шматочок, нарізаний
- Паста Том Ям (за смаком, або 1-2 ст. ложки)
- Помідори чері — 5-6 шт.
- Сік лайма — 1-2 ст. ложки
- Червоний перець чилі — 1-2 шт. (нарізаний кільцями)
- Зелень кінзи — для подачі
- Рибний соус — 2-3 ст. ложки
- Цукор — 1 ч. ложка
Приготування:
- Підготовка бульйону: У каструлі закип’ятіть воду або курячий бульйон. Додайте порізаний галангал (або імбир), лемонграс (розрізаний на великі шматочки) і листя кафір-лайма. Варіть 5-7 хвилин для отримання аромату.
- Додавання пасти і молока: Додайте пасту Том Ям і кокосове молоко. Ретельно перемішайте, щоб паста розчинилася, і варіть ще кілька хвилин.
- Овочі та гриби: Додайте нарізані гриби і помідори чері, варіть близько 3-4 хвилин до м’якості грибів.
- Креветки і спеції: Додайте креветки, рибний соус і цукор. Варіть до готовності креветок — вони повинні стати рожевими (зазвичай 2-3 хвилини).
- Завершальні штрихи: Зніміть каструлю з вогню, додайте сік лайма і подрібнений перець чилі. При подачі посипте кінзою для аромату. Подавайте гарячим, з скибочкою лайма на боці.
22. Аргентинське Емпанадас з Яловичиною
Інгредієнти:
- Для тіста:
- Борошно — 3 склянки
- Вершкове масло — 150 г
- Вода — 1/2 склянки
- Сіль — 1 ч. ложка
- Для начинки:
- Яловичий фарш — 300 г
- Цибуля — 1 шт. (дрібно нарізана)
- Перець чилі — 1 шт. (за бажанням)
- Картопля — 1 шт. (відварена і нарізана кубиками)
- Оливки — 10 шт. (нарізані)
- Яйце — 1 шт. (відварене і нарізане кубиками)
- Спеції: кумин, паприка, сіль, перець — за смаком
Приготування:
- Тісто для емпанадас: У мисці змішайте борошно з сіллю, додайте вершкове масло і перетріть руками, поки суміш не стане крихкою. Додайте воду і замісіть еластичне тісто. Накрийте його і залиште на 30 хвилин відпочити.
- Приготування начинки: На сковороді обсмажте цибулю, додайте яловичий фарш і готуйте до готовності. Приправте кумином, паприкою, сіллю та перцем. Додайте картоплю, оливки та яйце, перемішайте і зніміть з вогню.
- Формування емпанадас: Розкачайте тісто і виріжте кружечки діаметром приблизно 10-12 см. На середину кожного кружечка викладіть столову ложку начинки, складіть навпіл і добре защипніть краї.
- Випікання або смаження: Можна випікати емпанадас у духовці при температурі 180°C протягом 20-25 хвилин до золотистого кольору, або обсмажити на сковороді з олією до рум’яності.
- Подача: Емпанадас найкраще подавати теплими, з соусом чи сметаною. Це смачна закуска або основна страва, ідеальна для будь-якого столу.
23. Французький Рататуй
Інгредієнти:
- Баклажани — 1 шт. (нарізаний кільцями)
- Кабачки — 1 шт. (нарізані кільцями)
- Болгарський перець — 1 шт. (нарізаний смужками)
- Помідори — 3 шт. (пюровані або натерті)
- Цибуля — 1 шт. (дрібно нарізана)
- Часник — 2 зубчики (подрібнений)
- Оливкова олія — 3 ст. ложки
- Свіжі трави (тим’ян, базилік) — за смаком
- Сіль, перець — за смаком
Приготування:
- Приготування соусу: У сковороді розігрійте оливкову олію, обсмажте цибулю і часник до м’якості. Додайте натерті помідори і тушкуйте до густої консистенції. Приправте сіллю, перцем і свіжими травами.
- Підготовка овочів: Наріжте баклажани, кабачки і перець кільцями або смужками. Викладіть їх у форму для запікання, чергуючи овочі по колу.
- Заливка соусом: Залийте овочі помідоровим соусом, рівномірно розподіляючи його поверх овочів.
- Запікання: Накрийте форму фольгою і запікайте рататуй у розігрітій до 180°C духовці протягом 30 хвилин. Потім зніміть фольгу і запікайте ще 10-15 хвилин для отримання легкої рум’яної скоринки.
- Подача: Подавайте рататуй гарячим або теплим, як гарнір або основну страву. Він прекрасно смакує з хлібом або як супровід до м’ясних страв.
24. Іспанська Тортилья з Картоплею
Інгредієнти:
- Картопля — 4 шт. (нарізана тонкими скибочками)
- Цибуля — 1 шт. (тонко нарізана)
- Яйця — 6 шт.
- Оливкова олія — 4 ст. ложки
- Сіль і перець — за смаком
Приготування:
- Смаження картоплі та цибулі: У великій сковороді розігрійте оливкову олію. Обсмажте картоплю та цибулю на середньому вогні, поки вони стануть м’якими, але не зарум’яняться. Вийміть їх зі сковороди і злийте зайву олію.
- Приготування яєць: У великій мисці збийте яйця, приправте сіллю та перцем. Додайте обсмажену картоплю і цибулю, перемішайте.
- Готування тортильї: У ту ж сковорідку влийте трохи оливкової олії, розігрійте її і вилийте суміш з картоплею та яйцями. Готуйте на середньому вогні близько 5-7 хвилин, поки тортилья не підрум’яниться знизу.
- Перевернення: Обережно переверніть тортилью на інший бік. Це можна зробити за допомогою тарілки: накрийте сковороду тарілкою, переверніть її, а потім поверніть тортилью на сковорідку необсмаженою стороною вниз. Смажте ще 5-7 хвилин до рум’яності.
- Подача: Тортилья з картоплею смачна як гарячою, так і охолодженою. Її можна нарізати трикутниками і подавати як закуску або основну страву, супроводжуючи хрустким хлібом або салатом.
25. Грецький Мусака
Інгредієнти:
- Баклажани — 2 шт. (нарізані кільцями)
- Картопля — 2 шт. (нарізана тонкими кружальцями)
- Яловичий або баранячий фарш — 400 г
- Цибуля — 1 шт. (дрібно нарізана)
- Помідори — 2 шт. (натерті або пюровані)
- Часник — 2 зубчики (подрібнений)
- Біле вино — 100 мл
- Сир Пармезан або Моцарела — 100 г (натертий)
- Оливкова олія — для смаження
Для соусу Бешамель:
- Вершкове масло — 50 г
- Борошно — 3 ст. ложки
- Молоко — 500 мл
- Мускатний горіх — 1/4 ч. ложки
- Сіль і перець — за смаком
Приготування:
- Підготовка баклажанів: Нарізані кільцями баклажани посипте сіллю і залиште на 15 хвилин для видалення зайвої вологи. Потім промийте їх і обсушіть паперовим рушником. Обсмажте баклажани на оливковій олії до золотистого кольору.
- Смаження картоплі: Картоплю також обсмажте на оливковій олії до золотистої скоринки і відкладіть.
- Приготування м’ясного соусу: У сковороді обсмажте цибулю до м’якості, додайте часник і м’ясний фарш. Готуйте, поки м’ясо не стане рум’яним. Додайте натерті помідори та біле вино, тушкуйте 15 хвилин, поки соус не загусне.
- Соус Бешамель: У каструлі розтопіть вершкове масло, додайте борошно і обсмажте, помішуючи, до легкого золотистого кольору. Влийте молоко, постійно перемішуючи, щоб уникнути грудочок. Додайте мускатний горіх, сіль і перець. Варіть до загустіння.
- Збірка мусака: У форму для запікання викладіть шар картоплі, потім шар баклажанів, зверху розподіліть м’ясний соус. Полийте соусом бешамель і посипте натертим сиром.
- Запікання: Випікайте мусаку в розігрітій до 180°C духовці протягом 30-40 хвилин до золотистої скоринки зверху.
- Подача: Мусака найкраще смакує, коли злегка охолоне. Подавати можна з легким салатом та келихом білого вина.
26. Японський Рамен з Куркою
Інгредієнти:
- Курячий бульйон — 1 л
- Куряче філе — 200 г
- Яєчна локшина — 150 г
- Варені яйця — 2 шт. (розрізані навпіл)
- Гриби шиітаке — 50 г (нарізані)
- Зелені цибулі — 2 пера (нарізані)
- Соєвий соус — 2 ст. ложки
- Імбир — 1 ч. ложка (тертий)
- Часник — 2 зубчики (подрібнений)
- Норі (сушені водорості) — кілька смужок для подачі
Приготування:
- Підготовка бульйону: У великій каструлі доведіть бульйон до кипіння, додайте тертий імбир і часник. Додайте куряче філе і варіть до готовності (приблизно 10-15 хвилин). Потім вийміть курку і наріжте тонкими скибочками.
- Гриби і соус: Додайте нарізані гриби шиітаке в бульйон разом із соєвим соусом. Тушкуйте 5-7 хвилин, поки гриби стануть м’якими.
- Приготування локшини: Окремо відваріть яєчну локшину до стану «аль денте» відповідно до інструкцій на упаковці. Злийте воду.
- Збірка рамену: У глибоку миску викладіть порцію локшини, зверху додайте шматочки курячого філе, гриби, половинки варених яєць і нарізану зелену цибулю. Залийте гарячим бульйоном.
- Прикраси та подача: Додайте смужки норі для аромату та гарного вигляду. Подавайте гарячим, з паличками та ложкою.
27. Угорський Гуляш
Інгредієнти:
- Яловичина (грудинка або лопатка) — 500 г (нарізана кубиками)
- Цибуля — 2 шт. (дрібно нарізана)
- Червоний болгарський перець — 1 шт. (нарізаний)
- Помідори — 2 шт. (натерті або пюровані)
- Часник — 2 зубчики (подрібнений)
- Паприка — 2 ст. ложки
- Картопля — 3 шт. (нарізана кубиками)
- Олія або жир — 3 ст. ложки
- Сіль і перець — за смаком
- Лавровий лист — 1-2 шт.
- Петрушка або кріп для прикраси
Приготування:
- Обсмажування яловичини: У великій каструлі розігрійте олію або жир і обсмажте шматочки яловичини до рум’яної скоринки. Вийміть м’ясо зі сковорідки і відкладіть.
- Тушкування цибулі та перцю: У тій самій каструлі обсмажте цибулю до золотистого кольору, додайте часник і болгарський перець. Додайте паприку, ретельно перемішайте, щоб вона розкрила свій аромат.
- Додавання помідорів і м’яса: Додайте натерті помідори і поверніть м’ясо в каструлю. Залийте водою або бульйоном, щоб покрити інгредієнти, і доведіть до кипіння. Додайте лавровий лист, сіль і перець.
- Тушкування: Зменшіть вогонь і тушкуйте гуляш протягом 1,5-2 годин, поки м’ясо стане м’яким. За 30 хвилин до кінця приготування додайте картоплю.
- Подача: Подавайте гуляш гарячим, прикрасивши нарізаною зеленню. Це ситна і ароматна страва, яка чудово смакує з хлібом або гарніром.
Продовжуємо з наступними кулінарними рецептами, щоб доповнити нашу колекцію найсмачніших страв.
28. Турецький Менемен (яєчня з овочами)
Інгредієнти:
- Яйця — 4 шт.
- Помідори — 3 шт. (дрібно нарізані)
- Зелений перець — 1 шт. (нарізаний кільцями)
- Цибуля — 1 шт. (дрібно нарізана)
- Оливкова олія — 2 ст. ложки
- Сіль, перець — за смаком
- Свіжа зелень (петрушка або кінза) — для подачі
Приготування:
- Обсмаження овочів: У сковороді розігрійте оливкову олію. Додайте цибулю і зелений перець, обсмажуйте до м’якості. Потім додайте помідори і тушкуйте 5-7 хвилин, поки вони не пустять сік і не стануть м’якими.
- Приготування яєць: Збийте яйця в окремій мисці з дрібкою солі і перцю. Влийте яйця у сковороду з овочами, перемішайте.
- Тушкування: Готуйте на повільному вогні, помішуючи, поки яйця не досягнуть бажаної консистенції. Ви можете залишити їх трохи рідкими або повністю довести до готовності, за смаком.
- Подача: Подавайте менемен гарячим, прикрасивши свіжою зеленню. Це чудова страва для сніданку, яка чудово поєднується з хрустким хлібом або пітою.
29. Індійський Дал з Червоного Сочевицю
Інгредієнти:
- Червона сочевиця — 1 склянка
- Цибуля — 1 шт. (дрібно нарізана)
- Часник — 2 зубчики (подрібнений)
- Імбир — 1 ч. ложка (натертий)
- Помідори — 2 шт. (дрібно нарізані)
- Куркума — 1/2 ч. ложки
- Кумин — 1/2 ч. ложки
- Коріандр — 1/2 ч. ложки
- Червоний перець чилі — за смаком
- Оливкова олія або топлене масло — 2 ст. ложки
- Зелень (кінза) — для прикраси
Приготування:
- Приготування сочевиці: Промийте сочевицю під холодною водою. У каструлі доведіть до кипіння 2 склянки води, додайте сочевицю і варіть на повільному вогні близько 15 хвилин, поки вона не стане м’якою.
- Приготування спецій: На сковороді розігрійте олію або топлене масло. Обсмажте цибулю, часник і імбир до золотистого кольору. Додайте куркуму, кумин, коріандр і чилі, тушкуйте ще 2 хвилини.
- Додавання помідорів: Додайте нарізані помідори і тушкуйте суміш ще 5 хвилин, поки помідори не стануть м’якими і не перетворяться на соус.
- Змішування з сочевицею: Додайте тушковану суміш спецій до вареної сочевиці, перемішайте і доведіть до кипіння. Якщо страва виглядає надто густою, додайте трохи води.
- Подача: Подавайте дал гарячим, посипавши свіжою кінзою. Це чудова страва сама по собі або з рисом басматі і хлібом чапаті.
30. Шакшука (Ізраїль)
Інгредієнти:
- Помідори — 4 шт. (дрібно нарізані)
- Болгарський перець — 1 шт. (нарізаний смужками)
- Цибуля — 1 шт. (дрібно нарізана)
- Часник — 2 зубчики (подрібнений)
- Яйця — 4 шт.
- Оливкова олія — 2 ст. ложки
- Паприка — 1 ч. ложка
- Кумин — 1/2 ч. ложки
- Сіль, перець — за смаком
- Зелень (кінза або петрушка) — для прикраси
Приготування:
- Обсмаження овочів: У великій сковороді на середньому вогні розігрійте оливкову олію. Обсмажте цибулю і часник до м’якості. Додайте болгарський перець, смажте ще кілька хвилин.
- Додавання помідорів та спецій: Додайте нарізані помідори, паприку і кумин. Тушкуйте, поки помідори не стануть м’якими і не перетворяться на густий соус, приблизно 10 хвилин. Додайте сіль і перець за смаком.
- Яйця: Зробіть у соусі кілька заглиблень і розбийте в них яйця. Накрийте сковорідку кришкою і тушкуйте 5-7 хвилин, поки білок не застигне, але жовток залишиться трохи рідким.
- Подача: Посипте шакшуку свіжою зеленню і подавайте прямо в сковорідці з хрустким хлібом або пітою.
Ось і завершений список з 30 найсмачніших кулінарних рецептів світу! Кожна страва має свою особливу історію, унікальні аромати і приносить смакові враження з різних куточків нашої планети. Сподіваюся, вам буде цікаво готувати ці страви по цим кулінарним рецептам і відкривати нові смаки!