Молода картопля – це справжня насолода! Страви з молодої картоплі по рецептам перевіреним, класичним або оригінальним можуть стати справжньою прикрасою Вашого столу на кожен день або на свята.
Влітку рецепт молодої картоплі є дуже поширеним та затребуваним, тому що це сезон нової картопельки. В інші сезони року це справжній делікатес. Чого лише вартує варена з вершком маслом та присипана кропом молода картопелька!
Ось детальні описи 10 рецептів з молодої картоплі для вашої Родини до Вашого святкового столу та щоденного меню!
1. Молода картопля зі свіжою зеленню та часником
Інгредієнти:
- 500 г молодої картоплі
- 2-3 зубчики часнику
- 3 ст. л. оливкової олії
- Пучок свіжого кропу та петрушки
- Сіль і чорний перець за смаком
Приготування:
- Відваріть молоду картоплю в підсоленій воді до напівготовності (близько 10-12 хвилин).
- Розігрійте сковороду з оливковою олією та обсмажте картоплю на середньому вогні до золотистої скоринки.
- Додайте подрібнений часник та смажте ще 1-2 хвилини, доки він не стане ароматним.
- Додайте нарізану зелень, сіль та перець, перемішайте й зніміть з вогню.
- Подавайте гарячим, прикрасивши свіжим кропом.
2. Молода картопля з кисломолочним соусом і сиром
Інгредієнти:
- 500 г молодої картоплі
- 200 мл натурального йогурту
- 100 г тертого твердого сиру
- 1 зубчик часнику
- Сіль і перець за смаком
- Пучок зеленої цибулі або петрушки
Приготування:
- Відваріть молоду картоплю до м’якості.
- Змішайте йогурт, дрібно нарізаний часник, сіль і перець.
- Подавати картоплю, поливши йогуртовим соусом і посипавши тертим сиром та подрібненою зеленою цибулею.
3. Картопляні дольки з розмарином та оливковою олією
Інгредієнти:
- 500 г молодої картоплі
- 3 ст. л. оливкової олії
- 1 ч. л. сушеного розмарину
- Сіль і перець за смаком
Приготування:
- Наріжте картоплю дольками, не знімаючи шкірки.
- Змішайте з оливковою олією, розмарином, сіллю та перцем.
- Викладіть на деко й запікайте при температурі 200°C протягом 25-30 хвилин, доки картопля не стане золотистою.
4. Молода картопля з грибами у вершковому соусі
Інгредієнти:
- 500 г молодої картоплі
- 300 г грибів (печериці або лісові)
- 200 мл вершків (20-30%)
- 2 ст. л. вершкового масла
- Сіль, перець, зелень за смаком
Приготування:
- Відваріть картоплю до м’якості.
- Наріжте гриби й обсмажте на вершковому маслі до рум’яності.
- Додайте вершки, сіль і перець, тушкуйте 5 хвилин.
- З’єднайте з картоплею та подавайте, прикрасивши зеленню.
5. Печена молода картопля з помідорами та сиром фета
Інгредієнти:
- 500 г молодої картоплі
- 200 г помідорів чері
- 100 г сиру фета
- 2 ст. л. оливкової олії
- Пучок базиліку
- Сіль і перець за смаком
Приготування:
- Наріжте картоплю та помідори навпіл.
- Викладіть у форму для запікання, полийте олією, посипте сіллю й перцем.
- Запікайте при 180°C протягом 20-25 хвилин.
- Додайте сир фета та базилік перед подачею.
6. Салат із молодої картоплі, авокадо та шпинату
Інгредієнти:
- 300 г молодої картоплі
- 1 стигле авокадо
- 100 г свіжого шпинату
- 2 ст. л. оливкової олії
- 1 ст. л. лимонного соку
- Сіль, перець за смаком
Приготування:
- Відваріть картоплю, остудіть і наріжте кубиками.
- Додайте нарізане авокадо, шпинат.
- Змішайте оливкову олію з лимонним соком, сіллю та перцем, заправте салат.
7. Молода картопля, тушкована з овочами в томатному соусі
Інгредієнти:
- 500 г молодої картоплі
- 1 морква
- 1 червоний перець
- 1 цибулина
- 200 мл томатного соку
- Сіль, перець, лавровий лист
Приготування:
- Наріжте картоплю, моркву, перець та цибулю.
- Обсмажте овочі до золотистого кольору.
- Додайте картоплю, томатний сік, спеції та тушкуйте до м’якості.
8. Молода картопля з кедровими горіхами та базиліком
Інгредієнти:
- 500 г молодої картоплі
- 50 г кедрових горіхів
- Пучок свіжого базиліку
- Оливкова олія
- Сіль і перець
Приготування:
- Відваріть картоплю, остудіть.
- Обсмажте кедрові горіхи на сухій сковороді.
- Змішайте з базиліком, олією, сіллю та перцем.
9. Картопляний гратен з молодої картоплі та сиру
Інгредієнти:
- 500 г молодої картоплі
- 200 мл вершків
- 150 г сиру
- Сіль, перець, мускатний горіх
Приготування:
- Наріжте картоплю тонкими скибочками.
- Викладіть у форму шарами з вершками та сиром.
- Запікайте при 180°C близько 40 хвилин.
10. Молода картопля з лимоном і травами на грилі
Інгредієнти:
- 500 г молодої картоплі
- Сік половини лимона
- Пучок свіжого чебрецю
- Оливкова олія
- Сіль і перець
Приготування:
- Відваріть картоплю до напівготовності.
- Полийте лимонним соком і оливковою олією, посипте чебрецем, сіллю та перцем.
- Запікайте на грилі до рум’яності, близько 10-15 хвилин.
Ці рецепти молодої картоплі не лише прості, але й чудово підходять для експериментів із молодою картоплею та різними добавками. Бажаю Вам смачного апетиту і самої смачної картопельки!