зображення ризото з грибами - смачна страва з рису

Рис – універсальний інгредієнт, який використовується в кулінарії багатьох народів світу. Завдяки його нейтральному смаку та здатності поєднуватися з іншими продуктами, рис можна приготувати як основну страву, гарнір, або навіть десерт. У цій статті ми зібрали 15 найсмачніших рецептів страв із рису, які підходять для повсякденного вжитку чи святкового столу.

Страви з рису


1. Класичний плов із м’ясом

Інгредієнти:

  • Рис – 300 г
  • М’ясо (баранина або яловичина) – 500 г
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Олія – 4 ст. л.
  • Спеції для плову – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком

Приготування:

  1. Обсмажте нарізане м’ясо до золотистої скоринки.
  2. Додайте нарізані цибулю і моркву, тушкуйте 10 хвилин.
  3. Висипте промитий рис, залийте водою у співвідношенні 1:2.
  4. Додайте спеції, тушкуйте під кришкою до готовності.

2. Ризото з грибами

Інгредієнти:

  • Рис арборіо – 200 г
  • Печериці – 300 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Вершки – 200 мл
  • Біле вино – 100 мл
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Сіль, перець – за смаком

Приготування:

  1. Наріжте гриби і цибулю, обсмажте на оливковій олії.
  2. Додайте рис, смажте 2 хвилини, потім влийте вино.
  3. Поступово додавайте гарячий бульйон, помішуючи до готовності рису.
  4. Залийте вершками, приправте сіллю та перцем.

3. Смажений рис із куркою по-китайськи

Інгредієнти:

  • Рис варений – 300 г
  • Куряче філе – 200 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Соєвий соус – 3 ст. л.
  • Морква, зелений горошок – по 100 г
  • Олія – 2 ст. л.

Приготування:

  1. Обсмажте нарізане куряче філе.
  2. Додайте нарізану моркву та горошок, смажте 5 хвилин.
  3. Відсуньте овочі, розбийте яйця на сковороду, перемішайте.
  4. Додайте варений рис і соєвий соус, обсмажте до готовності.

4. Рис із овочами на пару

Інгредієнти:

  • Рис – 200 г
  • Морква, броколі, болгарський перець – по 100 г
  • Сіль, оливкова олія – за смаком

Приготування:

  1. Відваріть рис до готовності.
  2. Овочі наріжте шматочками та приготуйте на пару.
  3. Змішайте рис із овочами, приправте оливковою олією і сіллю.

5. Рисова запіканка з сиром

Інгредієнти:

  • Рис варений – 300 г
  • Сир – 200 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Сметана – 100 мл
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Ванілін – за смаком

Приготування:

  1. Змішайте рис, сир, яйця, сметану, цукор і ванілін.
  2. Викладіть суміш у форму для запікання.
  3. Запікайте при 180°C 30 хвилин.

6. Рисовий суп із куркою

Інгредієнти:

  • Рис – 100 г
  • Куряче філе – 200 г
  • Морква, цибуля – по 1 шт.
  • Вода – 1,5 л
  • Зелень, сіль, перець – за смаком

Приготування:

  1. Відваріть куряче філе, додайте нарізані овочі.
  2. Додайте промитий рис, варіть до готовності.
  3. Приправте сіллю, перцем і зеленню.

7. Голубці з рисом і грибами

Інгредієнти:

  • Капуста – 1 головка
  • Рис – 200 г
  • Гриби – 300 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль, перець – за смаком

Приготування:

  1. Відваріть капустяне листя.
  2. Обсмажте гриби з цибулею, змішайте з вареним рисом.
  3. Начиніть листя капусти, загорніть і тушкуйте 30 хвилин.

8. Рисові котлети

Інгредієнти:

  • Рис варений – 300 г
  • Сир – 100 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Панірувальні сухарі – 100 г
  • Олія – для смаження

Приготування:

  1. Змішайте рис із тертим сиром і яйцем.
  2. Сформуйте котлети, обкачайте в сухарях.
  3. Обсмажте на сковороді до золотистої скоринки.

9. Суші з рисом і лососем

Інгредієнти:

  • Рис для суші – 200 г
  • Лосось сирий – 100 г
  • Норі – 3 аркуші
  • Соєвий соус – для подачі

Приготування:

  1. Зваріть рис із додаванням рисового оцту.
  2. Викладіть рис на норі, додайте шматочки лосося.
  3. Згорніть рулет, наріжте порційними шматочками.

10. Рис із креветками та ананасами

Інгредієнти:

  • Рис варений – 200 г
  • Креветки – 150 г
  • Ананаси консервовані – 100 г
  • Соєвий соус – 2 ст. л.
  • Олія – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Обсмажте креветки, додайте нарізані ананаси.
  2. Додайте рис і соєвий соус, тушкуйте 5 хвилин.

Далі Ви знайдете ще 5 рецептів страв з риса, включаючи паелью, рис із кокосовим молоком, голубці з фаршем, рис із куркумою та каррі, а також плов із овочами.

11. Паелья з морепродуктами

Інгредієнти:

  • Рис (арборіо або басматі) – 200 г
  • Креветки – 150 г
  • Мідії – 150 г
  • Кальмари – 100 г
  • Томати – 2 шт.
  • Бульйон – 500 мл
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Паприка, куркума, сіль, перець – за смаком

Приготування:

  1. Розігрійте оливкову олію, обсмажте дрібно нарізану цибулю та часник.
  2. Додайте рис, обсмажте 2 хвилини, потім влийте половину бульйону.
  3. Наріжте томати, додайте їх до рису разом із паприкою та куркумою.
  4. Додайте морепродукти, долийте бульйон, готуйте до випаровування рідини.
  5. Подавайте гарячим, прикрасивши свіжою зеленню.

12. Рис із кокосовим молоком і куркою

Інгредієнти:

  • Рис (жасминовий або басматі) – 200 г
  • Куряче філе – 300 г
  • Кокосове молоко – 200 мл
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Соєвий соус – 2 ст. л.
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Каррі – 1 ч. л.
  • Сіль, перець – за смаком

Приготування:

  1. Наріжте куряче філе кубиками, обсмажте на оливковій олії до рум’яності.
  2. Додайте подрібнені цибулю та моркву, тушкуйте 5 хвилин.
  3. Додайте рис, кокосове молоко, каррі, соєвий соус. Залийте водою так, щоб вона покривала рис.
  4. Готуйте під кришкою на слабкому вогні до готовності рису. Приправте сіллю і перцем.

13. Голубці з рисом і фаршем

Інгредієнти:

  • Капуста – 1 головка
  • Рис – 200 г
  • Фарш (яловичий або свинячий) – 300 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Томатний соус – 200 мл
  • Олія – для смаження
  • Сіль, перець – за смаком

Приготування:

  1. Відваріть капусту, відокремте листя.
  2. Змішайте варений рис із фаршем, нарізаною цибулею та натертою морквою. Приправте сіллю і перцем.
  3. Начиніть листя капусти, загорніть у рулети.
  4. Викладіть голубці у каструлю, залийте томатним соусом, тушкуйте 30-40 хвилин.

14. Рис із куркумою та овочами

Інгредієнти:

  • Рис – 200 г
  • Морква – 1 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Зелений горошок – 100 г
  • Куркума – 1 ч. л.
  • Часник – 1 зубчик
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Сіль, перець – за смаком

Приготування:

  1. Відваріть рис із куркумою, щоб він отримав яскраво-жовтий колір.
  2. Обсмажте нарізані овочі та часник на оливковій олії.
  3. Додайте варений рис, перемішайте, приправте сіллю та перцем.

15. Вегетаріанський плов із овочами

Інгредієнти:

  • Рис – 300 г
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зубчики
  • Олія – 3 ст. л.
  • Сіль, перець – за смаком

Приготування:

  1. Обсмажте подрібнені цибулю та моркву до м’якості.
  2. Додайте нарізаний перець і томатну пасту, тушкуйте 5 хвилин.
  3. Висипте промитий рис, залийте водою (1:2), додайте подрібнений часник.
  4. Тушкуйте під кришкою на слабкому вогні до готовності.

Ці 15 рецептів страв із рису допоможуть вам знайти улюблену страву для кожного дня або створити кулінарний шедевр для святкового столу. Рис – це універсальний продукт, який можна використовувати для створення страв із різними смаками та текстурами. Нехай ваші страви з рисом радують усіх, хто їх спробує!


Ці страви з рису дозволяють приготувати смачні та легкі, прості страви з рису на будь-який смак: від легких дієтичних до ситних святкових. Рис є ідеальним продуктом для експериментів, тож нехай ваші кулінарні успіхи радують вас і ваших близьких!

You may also like
Випічка, Макарони, Вироби з БорошнаДесерти Тістечка Торти РецептиПиріг, КішПрості рецептиРецепти для Дітей, Дитяче ХарчуванняРецепти на Кожен ДеньСмачні РецептиШвидкі Рецепти

пиріг з яблуками, бісквіт з яблуками, смачна випічка з яблук, заливний пиріг з яблуками

1 Mins read
Пиріг з яблуками: Ніжний і ароматний десерт Пиріг з яблуками — це класика домашньої випічки, яка завжди викликає відчуття тепла й затишку….
Випічка, Макарони, Вироби з БорошнаДень Народження РецептиДесерти Тістечка Торти РецептиДешеві РецептиНовий Рік РецептиПиріг, КішПрості рецептиРецепти для Дітей, Дитяче ХарчуванняРецепти на Кожен ДеньСмачні РецептиШвидкі Рецепти

Заливний пиріг 12 ложок: Вологий заливний смачний пиріг з яблуками, сливами, абрикосами

1 Mins read
Заливний пиріг “12 ложок”: Мокрий, ніжний і смачний пиріг з фруктами Заливний пиріг “12 ложок” — це простий і швидкий у приготуванні…
Випічка, Макарони, Вироби з БорошнаДень Народження РецептиДесерти Тістечка Торти РецептиДешеві РецептиНовий Рік РецептиПиріг, КішРецепти для Дітей, Дитяче ХарчуванняРецепти на Кожен ДеньСвято Рецепти святкових страв

Тертий пиріг: Смачний класичний тертий пиріг

1 Mins read
Тертий пиріг — це проста, але дуже смачна випічка, яка завжди асоціюється із затишком та теплом домашнього вогнища. Його ніжне тісто в…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *