Смачні рецепти 

Лекції по IT FrontEnd, BackEnd, FullStack

ОкрошкаЛітні супиПерші стравиСмачні Рецепти

Як готувати окрошку просто: Класичний рецепт смачної окрошки з фото. Дорогі варіанти найсмачнішої окрошки

30 хвилин Cook
Прокрутити до рецепту
Смачна окрошка готується просто і легко, швидко в домашніх умовах - прості кроки з приготування окрошки дома

Окрошка – це мій улюблений літній суп, що освіжає, надихає та мотивує продовжувати жити далі в будь-яку спеку, бо я його їм охоловшим прямо з холодильника і окрошка просто гасить мою внутрішню пожежу від літньої спеки. Існує досить багато рецептів окрошки – 10, принаймні, я освітлюю в останній статті про смачні варіанти окрошки. Там Ви знайдете і рецепт окрошки з кефіром, класичний, із кефіром і мінералкою, квасом, сметаною, простоквашею, айраном, навіть майонезом, веганську, дієтичну, тощо.

Але то теорія, а зараз я розпові Вам про усі секрети смачної домашньої окрошки, що я знаю зі своєї кулінарної 25-ти річної практики куховара.

Отже. Окрошка, насправді, це дуже проста та легка перша холодна страва, яку швидко готувати, смачно їсти.

Окрошка на квасі, простий рецепт смачної домашньої окрошки

Самий головний секрет найсмачнішої окрошки – це те, що інгрідієнти на окрошку мають бути свіжі і досить дрібно (але не занадто дрібно) нарізані, заправлені сіллю, чорним меленим перцем та жовтою рідкою гірчицею за смаком. Саме гірчиця додає необхідної нотки пікантності цьому холодному окрошистому супу. І сіль також є досить важливим секретним інгрідієнтом, без котрого окрошка не смакує або смакує не так. Я, наприклад, люблю усі страви аби були досить солоними. І якщо окрошка смачна, але хоч трішки недосолена, я не можу це їсти, мені просто не смачно.

Тобто при приготуванні смачної простої окрошки ми маємо мати свіжі продукти та смачно заправити її спеціями.

Але я буду лукавити, якщо не скажу, що багато в смаку окрошки залежить від рідини, котрою окрошку розріджують – будь то квас, кефір, кефір з мінералкою, сметана, айран, простокваша, майонез з мінералкою – вона має бути свіжою та смачною сама по собі, та має бути дотримана пропорція кефіру, сметани, майонезу та мінеральної води. Бо якщо “бульон” на окрошку буде не свіжий або несмачний, врятувати цю страву нам ніщо не допоможе, хіба що конська доза приправ, але й то не факт.

Моя улюблена окрошка – на квасі. Я використовую для квасної окрошки Бочковий Львівський квас в 2-х літрових пляшках з переноскою. Це самий смачний квас в Україні на мою думку. Тієж торгівельної марки Хлібний квас мені смакує не так сильно. Зараз ніби виправився за смаком Квас Тарас, але все одно для приготування класичної простої окрошки на квасі я б рекомендовула брати саме Львівський Бочковий квас – він за смаком класичний, традиційний квас, як той, що продавали в дитинстві з бочек з квасом.

Легенька літня окрошечка з зеленушечкою та на кефірчику зроблена – фото.

Якщо готуєте окрошку на квасі, то просто готуємо “салат” на кшталт олів’є з інгредієнтів, що наводяться нижче і заливаємо квасом бочковим чи на Ваш смак так, аби співвідношення інгредієнти : квас було як 1 к 1.5 (якщо полюбляєте більш густу окрошку, я люблю таку густу окрошку) або 1 к 2 (якщо полюбляєте більш рідку окрошку).

Також в моїй молодості був досить популярний рецепт приготування окрошки на майонезі – для її приготування брали 1 пакет майонезу 200-500 грам (залежить від кількості інгредієнтів, якщо їх не багато, то й пачки майонезу 200 грам досить, але якщо їх велика каструля, то можна взяти й пів кіло майонезу) та 1 пітора-двох літрову пляшку смачної не солоної мінеральної води накшталт Моршинської або Деренівська купіль, або Крайна – на Ваш смак. Майонезом заправляли нарізані продукти, змішували та заливали мінералкою, ретельно перемішували і не солили, бо майонез і так солений.

Але зараз окрошка на майонезі це досить не популярний рецепт, тому що це не правильне харчування (не пп рецепт), майонез жирний та шкідливий. Мені вже більше 40 років, тому я не можу дозволити собі вживати таку майонезну окрошку, це і шкідливо, і вагу наберу на такій страві я швидко. Хоча вона і дуже смачна, спору не має.

Мій чоловік дуже полюбляє і, що гріха таїти, визнає лише окрошку на кефірі або простокваші, або на сметані, тобто він любить лише молочну окрошку, а на окрошку на квасі каже, що то салат олів’є з квасом і що то зовсім не окрошка, а незнамо що. Ну, як то кажуть, в кого які смаки, хто що любить.

Як готувати окрошку смачно на кефірі – я відкрила для себе простий секрет: чим більш НЕ жирний кефір, тим окрошка смачніше. Бо жирний кефір надає непотрібної важкості. Чим кефір або простокваша рідші, тим краще для отримання ненав’язливого смаку холодної легкої окрошки.

Також серед секретних інгрєдієнтів окрошки я можу назвати те, що використання в приготуванні окрошки декількох видів м’яса робить з трівіальної простої домашньої страви страву ресторанного рівня. Мені найбільше смакує окрошка з вареною лікарською чи іншою вареною ковбасою без кружальців жиру в ній та курячим м’ясом (філе то класика, але я не люблю сухе м’ясо, то надаю перевагу відвареному м’ясу курки зі стегон та ніжек, воно смачніше, пружніше), або яловичим чи свинячим очищеним вареним язиком (це для ресторанів варіант), або просто з вареною свининою або яловичиною (також їх можна запікати). Дієтичним варіантом є використання індюшатіни вареної в окрошці замість ковбаси.

Якщо Ви хочете приготувати царську, королівську, розкішну найсмачнішу окрошку у світі та здивувати усіх гостей, то спробуйте додати в окрошку замість ковбаси та курку, індюшки чи вареної говядини або свинини – крабові палички, а самий дорогий варіант – це готувати окрошку з креветками, королівськими креветками, м’ясом справжнього краба, з м’ясом ракових шийок (з раків) та червоною або чорною ікрою. Але ці варіанти треба вміти і готувати, і гарно оформити, подати. Таку розкішну найдорожчу окрошку треба готувати як звичайну, але бути більше експерементатором з приправами та треба вміти приготувати смачно ці морепродукти.

Також я їла в кафе, ресторані досить смачну окрошку з морепродуктами – з кальмаром вареним нарізаним, креветкою. Це середній варіант вишуканої окрошки не за всі гроші світу. І, авжеж, її юшка була не з квасу, а кефірного продукту, на кисло-молочній основі.

Ще я попереджу, що я не люблю редиску, тому в моєму рецепті окрошки Ви не знайдете цього інгредієнта. Але, якщо Ви любите цей продукт – сміливо додавайте його в свою окрошку по смаку.

Як я готую окрошку – мій простий домашній рецепт смачезної окрошки на всі випадки життя

Share
Як готувати окрошку завжди смачно, швидко, легко і просто

Як готувати окрошку завжди смачно, швидко, легко і просто

smachnirecepty
prep time
1 година
cooking time
30 хвилин
servings
2 години
total time
3 години 30 хвилин

Equipment

  • Маленька кастрюлька для варки картоплі

  • Кастрюлька для варки курки або індюшки (стегна та ніжек або філе), м'якоті свині або яловичини - якщо Ви вирішили замінити варену ковбасу на більше натуральні продукти

  • Глибока міска або кастрюлька для варки яєць

  • Дошка для нарізання інгредієнтів на окрошку

  • Глибока кастрюля для окрошки

  • Ніж для нарізання продуктів

Ingredients

  • На велику сім'ю з 3-4 людей на велику кастрюлю окрошки (якщо потрібна менша порція - ділить навпіл):

  • огірки - 3-4 середні штуки

  • яйця - 4-8 штук

  • картопля - 4-6 середні штуки

  • куряче м'ясо зі стегон або філе, або свинина чи яловичина - 600-800 грамів, а краще пару видів різного м'яса загальною вагою 600-800 грамів

  • укроп - пару-трійку гілочок, для аромату та легкого смаку

  • зелена цибуля - пару-трійку стеблів, якщо полюбляєте зелену цибулю

  • зелень - будь-яка зелень за Вашим смаком, 1-2 пригорошні

  • сіль за смаком

  • чорний мелений перець за смаком

  • рідка жовта гірчиця

Instructions

1

В окремих кастрюлях варимо картоплю, м'ясо та яйця

Картоплю (4-6 штук середнього розміру) миємо, заливаємо водою в окремій кастрюлі і ставимо на великий вогонь аби закипіло. Коли закипіть, вогонь прикручуємо до середнього, солимо, додаємо універсальну приправу типа Вегета або 12 трав. М'ясо (600-800) промиваємо під водою, кладемо в сотейник або маленьку кастрюльку, заливаємо водою і ставимо на великий вогонь. Коли закипіть, знімаємо піну, перчимо чорним меленим перцем, солимо за смаком, додаємо універсальну приправу Вегету або 12 трав, або на Ваш смак. Також в сотейник або глибоку миску ставимо 4-8 курячих яєць, солимо, аби скорлупа потім легко зчищалась, заливаємо водою, на великий вогонь. Коли вода закипіть в кастрюлях, прикручуємо до середнього вогню і даємо покипіти. Яйця варимо хвилин 15-20 після того, як вода закипіла. Потім знімаємо з вогню, заливаємо дуже холодною водою, зливаємо, знову заліваємо холодною водою, я ще при цьому розбиваю поверхню яйця, аби шкірка його потім легко відходила. Картоплю варимо хвилин 45-60, аби вона добре проварилась. Проколюємо виделкою, якщо картопля легко розпадається, значить, вже зварилася. Зливаємо воду і даємо охолонути, потім зчищаємо шкірку.
2

Нарізаємо середніми кубіками м'ясо, яйця, овочі варені та огірки, зелень

3

Складаємо усі нарізані інгредієнти в кастрюлю, перемішуємо, солимо, перчимо чорним молотим перцем, додаємо 1 чайну ложку гірчиці, розмішуємо

4

Якщо готуємо на квасі - просто заливаємо 2 литрами Бочкового Львівського квасу

5

Якщо готуєте окрошку на кефірі

Беремо 1 літр кефіру 1%, вливаємо в інгредієнти окрошки, розбавляємо 1-2 літрами мінеральної негазованої води.
6

Якщо готуєте на простокваші окрошку

Просто заливаєте інгредієнти 2 літрами простокваші та розмішуєте
7

Якщо готуєте окрошку на майонезі

Вилліть майонез в продукти на окрошку, додайте 2 літри газованої мінеральної води накшталт Моршинської. Перемішайте.
8

Коли всі інгредієнти в окрошці гарно перемішали, ставимо кастрюлю з окрошкою в холодильник на 2 години, аби вона добре охолонула

9

Подавайте на стіл у глибоких тарілках та смакуйте зі сметанкою, майонезіком або просто насолоджуйтесь неперевершеним смаком літнього холодного супу!

10

Просто готуйте, швидко смакуйте!

You may also like
Перші стравиЛітні супиОкрошка

Окрошка – ідеальний літній суп: рецепти, секрети, користь

1 Mins read
Коли на вулиці спека, а апетит зникає, українці традиційно звертаються до перевіреної класики – окрошки. Цей холодний суп не лише освіжає, а…
Випічка, Макарони, Вироби з БорошнаДень Народження РецептиДень святого Валентина 14 лютогоНовий Рік РецептиПиріг, КішСвято Рецепти святкових стравСмачні Рецепти

Тертий пиріг та Домашній тертий пиріг на маргарині - Рецепти, поради та варіації

1 Mins read
Тертий пиріг — це традиційна і дуже популярна страва, яку можна знайти в кожній українській родині. Його м’яке та ніжне тісто, смачна…
Рецепти на Кожен ДеньПрості рецептиШвидкі Рецепти

Рецепти на кожен день: корисні страви для здорового раціону

1 Mins read
Здорове харчування не обов’язково повинно бути складним або часозатратним. Замість того, щоб постійно шукати нові варіанти страв, можна приготувати смачні та корисні…

Залишити відповідь