Кекс з сухофруктами: смачний рецепт домашньої випічки
Кекс з сухофруктами – це ідеальний десерт для святкового столу чи затишного чаювання. Завдяки сухофруктам випічка виходить соковитою, ароматною та неймовірно смачною. Такий кекс можна приготувати заздалегідь – з часом його смак стає ще кращим.
Інгредієнти
Для кексу:
- 200 г вершкового масла (кімнатної температури);
- 200 г цукру;
- 4 яйця;
- 250 г борошна;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- 200 г сухофруктів (родзинки, курага, чорнослив, журавлина тощо);
- 50 мл коньяку або апельсинового соку (для замочування сухофруктів);
- Щіпка солі.
Для прикраси:
- Цукрова пудра;
- Горіхи або цукати (за бажанням).
Покрокове приготування кексу з сухофруктами
1. Підготовка сухофруктів
- Оберіть улюблені сухофрукти: родзинки, курагу, чорнослив, сушену журавлину або інжир.
- Промийте сухофрукти в теплій воді та обсушіть їх на рушнику.
- Наріжте великі сухофрукти (курагу або чорнослив) на дрібні шматочки.
- Замочіть сухофрукти у коньяку, ромі або апельсиновому соку на 15-30 хвилин, щоб вони стали м’якими та ароматними.
2. Підготовка тіста
- Масло з цукром:
- У великій мисці збийте вершкове масло з цукром і ванільним цукром до світлої кремоподібної консистенції.
- Додавання яєць:
- По одному додавайте яйця, щоразу добре збиваючи суміш міксером на середній швидкості.
- Борошно та розпушувач:
- Просійте борошно з розпушувачем і щіпкою солі.
- Додайте борошно до масляно-яєчної суміші у кілька прийомів, перемішуючи ложкою або лопаткою.
3. Додавання сухофруктів
- Обсушені й замочені сухофрукти обваляйте у невеликій кількості борошна (це допоможе їм не опуститися на дно кексу).
- Додайте сухофрукти до тіста й акуратно перемішайте лопаткою, щоб вони рівномірно розподілилися.
4. Випікання кексу
- Форму для кексу змастіть вершковим маслом і присипте борошном або застеліть пергаментом.
- Перекладіть тісто у форму й розрівняйте поверхню лопаткою.
- Випікайте у попередньо розігрітій духовці при 160-170°C протягом 50-60 хвилин.
- Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою: якщо вона виходить сухою – кекс готовий.
- Дістаньте кекс із духовки, дайте йому охолонути у формі 10-15 хвилин, потім акуратно перекладіть на решітку для повного охолодження.
5. Прикраса кексу
- Посипте готовий кекс цукровою пудрою для святкового вигляду.
- За бажанням прикрасьте горіхами, цукатами або полийте лимонною глазур’ю.
Поради для ідеального кексу
- Замочування сухофруктів: це робить кекс більш соковитим і ароматним. Можна додати трохи рому чи коньяку для святкового акценту.
- Масло: воно повинно бути кімнатної температури, щоб легко збивалося.
- Рівномірне розподілення: обвалюйте сухофрукти в борошні, щоб вони не опустилися на дно.
- Температура випікання: випікайте кекс на невеликій температурі, щоб він рівномірно пропікся і не підгорів.
Варіації кексу з сухофруктами
- Кекс з горіхами та цукатами
- Додайте до тіста 100 г подрібнених волоських горіхів або мигдалю та 50 г апельсинових цукатів.
- Шоколадний кекс з сухофруктами
- Додайте до тіста 2 ст. л. какао та 50 г подрібненого темного шоколаду.
- Медовий кекс з сухофруктами
- Замість частини цукру додайте 2 ст. л. меду – кекс набуде ніжного медового аромату.
- Лимонний кекс з сухофруктами
- Додайте цедру 1 лимона та 2 ст. л. лимонного соку для свіжого цитрусового смаку.
Подача кексу з сухофруктами
Кекс можна подавати:
- до чаю або кави;
- як десерт з шоколадним або ванільним соусом;
- у якості подарунка, загорнувши в гарний папір і прикрасивши стрічкою.
Висновок
Кекс з сухофруктами – це простий і смачний рецепт, який підходить для будь-якої пори року, але особливо популярний взимку та на свята. Завдяки соковитій начинці й ніжному тісту він підкорить усіх своїм ароматом та смаком. Приготуйте цей кекс для своїх близьких і насолоджуйтеся його солодким затишком!
Смачного кексу з сухофруктами на Ваш святковий новорічний стіл або в день народження! 🧁🍇✨