
Чому правильне харчування не означає відмову від солодкого
Багато людей помилково вважають, що правильне харчування (ПП) — це суворі обмеження та повна відмова від улюблених десертів. Насправді це зовсім не так! Сучасна нутриціологія доводить, що солодке може бути не лише смачним, але й корисним для організму. Головне — обирати правильні інгредієнти та методи приготування.
ПП десерти відрізняються від звичайних солодощів кількома важливими особливостями. По-перше, вони містять менше цукру або використовують натуральні підсолоджувачі, такі як мед, стевія, фінікова паста або банани. По-друге, замість білого борошна використовуються цільнозернові альтернативи, вівсяне, рисове або мигдальне борошно. По-третє, жирні вершки та масло замінюються на грецький йогурт, авокадо або кокосове масло. І нарешті, ПП десерти збагачені білком, клітковиною та корисними мікроелементами.
Регулярне вживання правильних десертів допомагає контролювати тягу до солодкого, підтримувати стабільний рівень цукру в крові, покращувати настрій без почуття провини та забезпечувати організм енергією. У цій статті ми детально розглянемо 20 найсмачніших та найкорисніших ПП десертів, які легко приготувати вдома.
1. Банановий крем з авокадо та какао
Калорійність порції: 180 ккал | Час приготування: 10 хвилин
Цей десерт — справжня знахідка для любителів шоколаду. Авокадо надає кремовості, банан — природної солодкості, а какао — насиченого смаку.
Інгредієнти:
- 1 стиглий банан
- 1 стигле авокадо
- 2 ст. л. какао-порошку
- 2 ст. л. меду або кленового сиропу
- 50 мл рослинного молока
- щіпка ванілі
- щіпка солі
Покроковий рецепт:
- Очистіть банан та авокадо, вийміть кісточку з авокадо.
- Помістіть усі інгредієнти в чашу блендера.
- Змішуйте на високій швидкості протягом 2-3 хвилин до отримання однорідної кремової консистенції.
- Якщо крем виходить занадто густим, додайте ще трохи молока.
- Перекладіть крем у креманки та охолодіть у холодильнику мінімум 30 хвилин.
- Перед подачею можна прикрасити свіжими ягодами, подрібненими горіхами або какао-бобами.
Корисні поради: Використовуйте повністю стиглий банан з коричневими плямами — він солодший і краще змішується. Авокадо має бути м’яким, але не перестиглим. Цей десерт можна зберігати в холодильнику до 2 днів у герметичному контейнері.
2. Вівсяне печиво з горіхами та сухофруктами
Калорійність порції: 95 ккал (1 шт.) | Час приготування: 25 хвилин
Ідеальний варіант для перекусу або чаювання. Це печиво містить складні вуглеводи, які надовго забезпечують енергією.
Інгредієнти:
- 200 г вівсяних пластівців
- 2 стиглих банани
- 100 г фініків без кісточок
- 50 г горіхів (грецьких, мигдалю або кеш’ю)
- 50 г сушеної журавлини або родзинок
- 1 ч. л. кориці
- щіпка мускатного горіха
- 2 ст. л. насіння льону або чіа
Покроковий рецепт:
- Розігрійте духовку до 180°C. Застеліть деко пергаментним папером.
- Фініки залийте теплою водою на 10 хвилин, після чого злийте воду.
- У блендері змішайте банани та фініки до однорідної консистенції.
- Горіхи подрібніть ножем на великі шматочки.
- У великій мисці змішайте вівсяні пластівці, банано-фінікову суміш, горіхи, сухофрукти, спеції та насіння.
- Дайте масі постояти 5 хвилин, щоб вівсянка трохи набрякла.
- Вологими руками формуйте невеликі кульки та викладайте на деко, злегка приплющуючи їх.
- Випікайте 15-18 хвилин до золотистого кольору.
- Дайте печиву повністю охолонути на деку — воно стане більш хрустким.
Корисні поради: Можна експериментувати з різними добавками: какао-бобами, насінням гарбуза, кокосовою стружкою. Зберігайте печиво в герметичному контейнері до тижня.
3. Чіа-пудинг з манго та кокосовим молоком
Калорійність порції: 210 ккал | Час приготування: 5 хвилин + 4 години охолодження
Чіа-пудинг — це не просто трендовий десерт, а справжній суперфуд. Насіння чіа містить омега-3 жирні кислоти, білок та клітковину.
Інгредієнти:
- 3 ст. л. насіння чіа
- 250 мл кокосового молока
- 1 ст. л. меду або агави
- 1 стигле манго
- 2 ст. л. кокосової стружки
- сік половини лайма
- насіння гранату для прикрашання
Покроковий рецепт:
- У скляній банці або мисці змішайте насіння чіа, кокосове молоко та мед.
- Добре перемішайте віночком, щоб насіння розподілилося рівномірно.
- Залиште суміш на 10 хвилин, після чого перемішайте ще раз.
- Накрийте кришкою та поставте в холодильник на 4 години або на ніч.
- Манго очистіть, подрібніть кубиками та збрызніть соком лайма.
- Перед подачею викладіть пудинг у креманки, зверху додайте манго, посипте кокосовою стружкою та гранатовими зернами.
Корисні поради: Якщо пудинг виходить занадто густим, додайте трохи більше молока. Можна використовувати будь-які фрукти за сезоном: ягоди, персики, ківі. Пудинг зберігається в холодильнику до 5 днів.
4. Запечені яблука з горіхами та медом
Калорійність порції: 140 ккал | Час приготування: 35 хвилин
Класичний десерт, який нагадує про домашній затишок. Запечені яблука корисні для травлення та містять пектин.
Інгредієнти:
- 4 великих яблука (краще сорту Антонівка або Голден)
- 50 г грецьких горіхів
- 30 г родзинок
- 2 ст. л. меду
- 1 ч. л. кориці
- щіпка кардамону
- 10 г вершкового масла (опціонально)
Покроковий рецепт:
- Розігрійте духовку до 180°C.
- Яблука помийте та обережно вирізьте серцевину, залишаючи дно цілим.
- Горіхи подрібніть, змішайте з родзинками, медом та спеціями.
- Наповніть яблука цією сумішшю.
- Викладіть яблука в форму для запікання, налийте на дно 50 мл води.
- Зверху на кожне яблуко можна покласти маленький шматочок масла.
- Накрийте форму фольгою та запікайте 20 хвилин.
- Зніміть фольгу та запікайте ще 10-15 хвилин до м’якості.
Корисні поради: Подавайте теплими з грецьким йогуртом або невеликою кількістю натурального морозива. Можна додати в начинку сушену журавлину, курагу або чорнослив.
5. Морквяний кекс з вівсяним борошном
Калорійність порції: 165 ккал (1 скибочка) | Час приготування: 50 хвилин
Вологий та ароматний кекс, який не містить білого цукру та пшеничного борошна. Ідеальний для сніданку або полуденку.
Інгредієнти:
- 200 г вівсяного борошна
- 200 г тертої моркви
- 3 яйця
- 100 мл кокосової олії або розтопленого кокосового масла
- 100 г меду або кленового сиропу
- 1 ч. л. соди
- 1 ст. л. яблучного оцту
- 2 ч. л. кориці
- 1 ч. л. імбиру
- 50 г горіхів
- 50 г родзинок
- щіпка солі
Покроковий рецепт:
- Розігрійте духовку до 180°C. Змастіть форму кокосовою олією та присипте борошном.
- У великій мисці змішайте вівсяне борошно, соду, корицю, імбир та сіль.
- В іншій мисці збийте яйця з медом до світлої піни.
- Додайте до яєчної суміші кокосову олію та яблучний оцет.
- З’єднайте суху та рідку суміші, додайте терту моркву, горіхи та родзинки.
- Перемішайте лопаткою до однорідності, не перемішуйте занадто довго.
- Вилийте тісто у форму та розрівняйте поверхню.
- Випікайте 40-45 хвилин до сухої шпажки.
- Дайте кексу охолонути у формі 10 хвилин, після чого перекладіть на решітку.
Корисні поради: Замість горіхів можна використовувати насіння соняшника або гарбуза. Кекс стає ще смачнішим на наступний день. Зберігайте в герметичному контейнері до 5 днів.
6. Протеїновий шоколадний мус
Калорійність порції: 120 ккал | Час приготування: 10 хвилин
Ідеальний десерт після тренування. Містить багато білка та допомагає відновленню м’язів.
Інгредієнти:
- 200 г грецького йогурту (2-5% жирності)
- 1 мірна ложка шоколадного протеїну
- 1 ст. л. какао-порошку
- 1 ст. л. меду
- 50 мл мигдального молока
- темний шоколад (70% какао) для прикрашання
Покроковий рецепт:
- У глибокій мисці змішайте грецький йогурт, протеїн та какао-порошок.
- Додайте мед та мигдальне молоко.
- За допомогою міксера збийте суміш протягом 2-3 хвилин до повітряної консистенції.
- Розкладіть мус по креманках.
- Натріть зверху трохи темного шоколаду.
- Охолодіть у холодильнику мінімум 30 хвилин перед подачею.
Корисні поради: Якщо ви не вживаєте протеїн, можна його пропустити або замінити на арахісову пасту. Експериментуйте з різними смаками протеїну.
7. Банкейки (панкейки) з двох інгредієнтів
Калорійність порції: 200 ккал (3 шт.) | Час приготування: 15 хвилин
Найпростіший рецепт ПП сніданку-десерту. Потрібні лише банан та яйця!
Інгредієнти:
- 1 стиглий банан
- 2 яйця
- щіпка кориці
- кокосова олія для смаження
Для подачі:
- грецький йогурт
- свіжі ягоди
- мед
Покроkovий рецепт:
- Банан подрібніть виделкою до пюреподібного стану.
- Додайте яйця та корицю, добре збийте виделкою або віночком.
- Дайте тісту постояти 2-3 хвилини.
- Розігрійте сковороду з антипригарним покриттям, змастіть кокосовою олією.
- Викладайте тісто ложкою, формуючи невеликі панкейки діаметром 7-8 см.
- Смажте на середньому вогні по 2 хвилини з кожного боку.
- Перевертайте дуже обережно, оскільки тісто делікатне.
- Подавайте теплими з йогуртом, ягодами та краплею меду.
Корисні поради: Для більш щільної текстури додайте 1-2 ст. л. вівсяного борошна. Не робіть панкейки занадто великими — їх буде важко перевертати.
8. Енергетичні кульки з фініків та горіхів
Калорійність порції: 80 ккал (1 шт.) | Час приготування: 15 хвилин
Ідеальний перекус, який можна брати з собою. Без запікання, готується за лічені хвилини.
Інгредієнти:
- 200 г фініків без кісточок
- 100 г мигдалю
- 50 г грецьких горіхів
- 2 ст. л. какао-порошку
- 2 ст. л. кокосової стружки
- 1 ст. л. меду
- щіпка морської солі
Для обвалювання:
- кокосова стружка
- какао-порошок
- подрібнені горіхи
- насіння кунжуту
Покроковий рецепт:
- Фініки замочіть у теплій воді на 10 хвилин, після чого злийте воду.
- У кухонному комбайні подрібніть горіхи до крупної крихти.
- Додайте фініки, какао, мед, кокосову стружку та сіль.
- Перемелюйте до однорідної маси, яка склеюється при стисканні.
- Вологими руками формуйте кульки розміром з волоський горіх.
- Обваляйте кульки в обраному покритті.
- Викладіть на тарілку та поставте в холодильник на 30 хвилин для застигання.
Корисні поради: Зберігайте в холодильнику до 2 тижнів у герметичному контейнері. Можна заморожувати до 3 місяців. Експериментуйте з різними горіхами та добавками: арахісовою пастою, насінням чіа, сушеною журавлиною.
9. ПП тірамісу з маскарпоне та кавою
Калорійність порції: 240 ккал | Час приготування: 20 хвилин + 4 години охолодження
Легша версія класичного італійського десерту без сирих яєць та з меншою кількістю цукру.
Інгредієнти:
- 250 г маскарпоне
- 200 г грецького йогурту
- 150 г савоярді (бісквітного печива)
- 200 мл міцної кави (охолодженої)
- 3 ст. л. кленового сиропу
- 1 ч. л. ванільного екстракту
- какао-порошок для присипання
- щіпка солі
Покроковий рецепт:
- Приготуйте міцну каву та дайте їй повністю охолонути.
- У мисці змішайте маскарпоне, грецький йогурт, кленовий сироп, ваніль та сіль до однорідної консистенції.
- Швидко вмочайте савоярді в каву (не довше 2 секунд з кожного боку) та викладайте на дно форми.
- Зверху розподіліть половину кремової суміші.
- Повторіть шари: печиво, просочене кавою, та крем.
- Розрівняйте поверхню та накрийте плівкою.
- Охолоджуйте в холодильнику мінімум 4 години, краще на ніч.
- Перед подачею щедро присипте какао-порошком через сито.
Корисні поради: Можна замінити савоярді на вівсяне печиво. Для більш шоколадного смаку додайте в крем 1 ст. л. какао-порошку.
10. Запечена гарбуз з корицею та медом
Калорійність порції: 110 ккал | Час приготування: 40 хвилин
Осінній десерт, багатий на бета-каротин та вітаміни. Гарбуз — один з найкорисніших овочів для ПП.
Інгредієнти:
- 500 г гарбуза
- 2 ст. л. меду
- 1 ч. л. кориці
- 1/2 ч. л. мускатного горіха
- щіпка кардамону
- 1 ст. л. кокосової олії
- 30 г горіхів пекан
- насіння гарбуза для прикрашання
Покроковий рецепт:
- Розігрійте духовку до 200°C.
- Гарбуз очистіть від шкірки та насіння, наріжте кубиками 3х3 см.
- У мисці змішайте розтоплену кокосову олію, мед та спеції.
- Додайте гарбуз та добре перемішайте, щоб кожен шматочок був покритий сумішшю.
- Викладіть на деко, застелене пергаментом, в один шар.
- Запікайте 25-30 хвилин до м’якості та легкої карамелізації.
- За 5 хвилин до готовності додайте горіхи пекан.
- Подавайте теплим, посипаним насінням гарбуза.
Корисні поради: Гарбуз можна запікати великими шматками разом зі шкіркою, а після приготування м’якоть вийняти ложкою. Десерт смачний як теплим, так і охолодженим.
11. Смузі-боул з ягодами та гранолою
Калорійність порції: 280 ккал | Час приготування: 10 хвилин
Яскравий та ситний десерт, який також чудово підходить для сніданку. Багатий на антиоксиданти.
Інгредієнти:
Для основи:
- 200 г заморожених ягід (суниця, чорниця, малина)
- 1 банан
- 100 мл кокосового молока
- 1 ст. л. насіння льону
Для топінгу:
- 30 г гранолки
- свіжі ягоди
- насіння чіа
- кокосова стружка
- ломтики ківі
- арахісова паста (опціонально)
Покроковий рецепт:
- У потужному блендері змішайте заморожені ягоди, банан, кокосове молоко та насіння льону.
- Блендеруйте до густої кремової консистенції. Суміш має бути густішою, ніж звичайний смузі.
- Якщо маса занадто рідка, додайте кілька кубиків льоду або більше заморожених ягід.
- Перекладіть у глибоку миску.
- Художньо викладіть топінги: гранолу, свіжі ягоди, посипте насінням чіа та кокосовою стружкою.
- Можна додати тонкі смужки арахісової пасти.
- Їжте одразу ложкою.
Корисні поради: Використовуйте заморожені ягоди для густої текстури. Топінги можна варіювати за настроєм: додавайте какао-боби, подрібнені горіхи, свіжі фрукти.
12. Брауні з квасолі та какао
Калорійність порції: 140 ккал (1 квадратик) | Час приготування: 35 хвилин
Звучить незвичайно, але це справді смачний десерт! Квасоля надає вологої текстури та додає білок.
Інгредієнти:
- 400 г вареної чорної квасолі (1 банка)
- 3 яйця
- 80 мл кленового сиропу
- 50 г какао-порошку
- 50 мл розтопленого кокосового масла
- 1 ч. л. ванільного екстракту
- 1/2 ч. л. розпушувача
- щіпка солі
- 50 г темного шоколаду (70% какао)
Покроковий рецепт:
- Розігрійте духовку до 180°C. Застеліть форму 20х20 см пергаментом.
- Квасолю ретельно промийте та дайте стекти воді.
- У блендері змішайте квасолю, яйця, кленовий сироп, какао, кокосове масло, ваніль та сіль.
- Блендеруйте до абсолютно однорідної консистенції (2-3 хвилини).
- Додайте розпушувач та перемішайте лопаткою.
- Шоколад подрібніть на шматочки та вмішайте в тісто.
- Вилийте тісто у форму та розрівняйте.
- Випікайте 25-30 хвилин. Центр має залишатися трохи вологим.
- Дайте повністю охолонути перед нарізанням.
Корисні поради: Не перепікайте брауні — вони мають бути вологими всередині. Після охолодження текстура стане щільнішою. Зберігайте в холодильнику до 5 днів.
13. Лимонний чізкейк без випічки
Калорійність порції: 210 ккал | Час приготування: 20 хвилин + 4 години заморозки
Освіжаючий та легкий десерт з яскравим цитрусовим смаком. Без желатину, тільки натуральні інгредієнти.
Інгредієнти:
Для основи:
- 150 г фініків без кісточок
- 100 г мигдалю
- 2 ст. л. кокосової олії
Для начинки:
- 300 г кеш’ю (замочених на 4 години)
- 100 мл кокосового молока
- 80 мл лимонного соку
- цедра 2 лимонів
- 80 мл меду
- 50 мл розтопленого кокосового масла
- щіпка куркуми (для кольору)
Покроковий рецепт:
- Для основи: у кухонному комбайні подрібніть мигдаль до крупної крихти.
- Додайте фініки та кокосову олію, перемелюйте до однорідної маси.
- Щільно притисніть масу до дна форми діаметром 18 см.
- Поставте в морозильник.
- Для начинки: злийте воду з кеш’ю.
- У блендері змішайте всі інгредієнти для начинки до абсолютно гладкої консистенції.
- Вилийте начинку на основу.
- Заморозьте мінімум на 4 години або на ніч.
- Дістаньте з морозильника за 15 хвилин до подачі.
- Прикрасьте лимонною цедрою та м’ятою.
Корисні поради: Обов’язково використовуйте потужний блендер для кремової текстури. Зберігайте в морозильнику до 2 тижнів.
14. Кокосові макаруни
Калорійність порції: 65 ккал (1 шт.) | Час приготування: 25 хвилин
Французька вишуканість у ПП-форматі. Хрусткі ззовні та м’які всередині.
Інгредієнти:
- 200 г кокосової стружки
- 3 яєчні білки
- 60 мл кленового сиропу
- 1 ч. л. ванільного екстракту
- щіпка солі
- 50 г темного шоколаду для глазурі (опціонально)
Покроковий рецепт:
- Розігрійте духовку до 160°C. Застеліть деко пергаментом.
- У мисці збийте яєчні білки з сіллю до м’яких піків.
- Обережно вмішайте кленовий сироп та ваніль.
- Додайте кокосову стружку та акуратно перемішайте лопаткою.
- Вологими руками формуйте невеликі пірамідки або кульки.
- Викладайте на деко на відстані 3 см одна від одної.
- Випікайте 15-18 хвилин до золотистого кольору.
- Дайте повністю охолонути на деку.
- За бажанням розтопіть темний шоколад на водяній бані або в мікрохвильовці (короткими імпульсами по 20–30 секунд, постійно помішуючи).
- Охолоджені макаруни частково занурте в шоколад або зробіть зверху тонкі шоколадні смужки за допомогою кондитерського пакета/ложки.
- Викладіть їх на решітку або пергамент і залиште до повного застигання глазурі.
- Порада:
- Якщо хочете зробити макаруни ще ніжнішими, додайте в суміш 1–2 ст. л. кокосових вершків.
- Замість шоколаду можна прикрасити десерт горіхами (фісташки, мигдаль) або сухофруктами.
- Зберігайте у щільно закритій баночці до 5 днів.
- Ці кокосові макаруни — легкий і ароматний десерт, який чудово смакує з кавою або чаєм і не перевантажує калоріями. 🌿